Belgrado: sensor technologie 3.500 straatparkeerplekken

woensdag 8 juni 2016
timer 2 min
Belgrado, de hoofdstad van Servië, heeft een oplossing geïntroduceerd die er voor moet zorgen dat automobilisten snel een vrije parkeerplek kunnen vinden. Dynamische verwijsborden langs de straten tonen de actuele status van het aantal vrije parkeerplekken.

Belgrado is de hoofdstad en grootste stad in Servië met een inwoneraantal van ongeveer 1.7 miljoen mensen. In deze dichtbevolkte stad, neemt verkeersvertraging toe door een groeiend aantal voertuigen en een beperkt aantal beschikbare parkeerplekken. Het publieke parkeerbedrijf Parking Servis is verantwoordelijk voor de complete infrastructuur aan parkeerplekken op straat en in parkeergarages in Belgrado. In totaal beheert, exploiteert en onderhoud Parking Servis meer dan 32.500 publieke parkeerplaatsen in de stad.


Minder zoekverkeer, opstoppingen en onveiligheid

Automobilisten die een vrije parkeerplek zoeken in de straten van Belgrado veroorzaken flinke verkeersopstoppingen en onveilige verkeerssituaties. Om parkeren gemakkelijker te maken, heeft Parking Servis draadloze  parkeersensoren geïntroduceerd, die inzicht geven in het actuele gebruik en de bezetting van parkeerplekken. Accurate informatie stelt bestuurders in staat snel een plek om te parkeren te vinden. Minder zoekverkeer en daling van uitstoot zal een betere parkeerervaring opleveren voor bestuurders. De totale projectimplementatie bestaat uit 3 fasen met ruim 3.500 parkeerplekken in de betaald parkeren zones in het historische centrum van Belgrado. Het Nederlandse technologiebedrijf Nedap levert de draadloze sensoren die in de parkeerplekken worden gemonteerd.

Belgrado kiest voor draadloze sensoren op straatparkeerplaatsen om congestie, vervuiling en zoekverkeer tegen te gaan.