Betaald parkeren weer onder de loep

donderdag 30 juni 2011
timer 2 min
Wethouder Ton Linssen van Bergen op Zoom grijpt met steun van het hele Bergse college van B en W in bij de dienst Parkeerbeheer. Een onderzoeksgroep van ambtenaren moet de uitvoering van het parkeerbeleid doorlichten. Dat kán ertoe leiden dat de invoering van betaald parkeren deels wordt teruggedraaid.
Betaald parkeren weer onder de loep

 

Stapelgek


Linssen zegt 'stapelgek' te worden van de talloze klachten die hij over Parkeerbeheer krijgt. \"En die klagers hebben voor 90 procent gelijk.\" Maar er iets aan doen kan hij formeel niet: Parkerbeheer is een zelfstandige (zij het gemeentelijke) BV. Die situatie – geen greep hebben op iets waar je wel verantwoordelijk voor bent – pikt hij niet meer. Linssen heeft in het college zelfs met zijn parkeerportefeuille gezwaaid als daarin geen verandering zou komen.

Heft in handen


Hij heeft zijn zin gekregen: hij en zijn ambtenaren nemen in feite het heft in handen bij Parkeerbeheer. De ambtenaren gaan in de eerste plaats onderzoeken of het invoeren van betaald parkeren – met een vergunningstelsel voor bewoners – op Noordsingel/Bolwerk en het Havenkwartier wel een goede beslissing was.

Parkeeroverlast verplaatst


Van maandag tot en met donderdag zijn de straten daar zowat leeg, zegt Linssen. Terwijl in de gratis ring direct daarbuiten (Noordzijde Zoom bijvoorbeeld) zowat geen parkeerplekje meer te vinden is. \"De parkeeroverlast heeft zich dus alleen verplaatst. Dat is nooit de bedoeling geweest.\"

Betaald parkeren op vrijdag, zaterdag en koopzondag


Als het onderzoek dit in oktober bevestigt, wordt het betaald parkeren in die buurten teruggebracht tot alleen vrijdag, zaterdag en koopzondag, als het aan Linssen ligt. Op die (drukke) dagen heeft het volgens hem wél zin: anders kunnen de bewoners hun wagens nergens kwijt.

Alle klachten oplossen


In de tweede plaats moeten de ambtenaren 'onmiddellijk' alle klachten en irritaties over Parkeerbeheer oplossen: slagbomen die dienst weigeren, matrixborden met foute informatie, nieuwe parkeermeters die slecht afleesbaar zijn en zo ingewikkeld dat niemand het snapt. En de 'veel te korte' parkeertijden buiten het centrum, die bezoekers de stad uit jagen, moeten worden verruimd.

Wanhoop


Linssen wordt 'dol' van alle parkeerperikelen. Parkeerbeheer voerde bijvoorbeeld betalen per pin in toen dat nog niet was toegestaan. Het leidt allemaal tot wanhoop bij het publiek en schade bij bedrijven in het centrum. \"Dit móet anders.\" Hij sluit niet uit dat Parkeerbeheer uiteindelijk weer gewoon een gemeente-afdeling wordt.

Bron: BN de Stem

Terug naar overzicht ParkeerNieuws >>>