College Veenendaal worstelt met parkeerbeleid

maandag 18 november 2013
timer 2 min
Wie in Veenendaal een blik werpt in de parkeergarages ziet heel veel lege plekken. Het College erkent een overcapaciteit van 650 garageplaatsen (69% van het totaal). De recessie en het internet winkelen worden genoemd als achterliggende redenen. Durft de politiek in Veenendaal de burger vlak voor de verkiezingen te confronteren met het failliet van het parkeerbeleid?

College Veenendaal worstelt met parkeerbeleid

 

Het College heeft scenario’s voorgelegd aan de gemeenteraad. Die liegen er niet om: er moet worden bezuinigd op de exploitatie en toekomstige tariefstijgingen worden ingepland. Meer maatregelen worden aangestipt: van maximaal 9 miljoen euro afschrijven tot een bijdrage van ruim  1,1miljoen euro uit de algemene middelen in combinatie met het vooruitschuiven van de problemen.

Het College adviseert om niet over te gaan tot het afschrijven van de investering. Aangevoerd wordt dat:
1. de algemene reserve daardoor onder de kritische grens van 13,5 miljoen euro. komt en
2. er (rekenkundig) ingeplande rente inkomsten (3 procent) verloren gaan die uit de algemene reserve worden gehaald. Anders gezegd: als die inkomsten wegvallen zal de broekriem nog strakker aangehaald moeten worden.

Forse tekorten


De kanttekeningen die gemaakt worden bij de toekomstige exploitatie zijn realistisch: er worden forse tekorten getoond. En ofschoon de tekorten, door de tariefsverhogingen, rekenkundig omslaan in een overschot en dus het beroep op de algemene middelen verdwijnt, lijkt het College er zelf niet in te geloven: “of dat zal gebeuren is hoogst onzeker, omdat dat afhangt van de ontwikkeling van de bezettingsgraad en of de ingeplande tariefsverhoging realistisch blijkt”.

De tarieven voor het straat parkeren stijgen van 15 procent in 2014 tot in totaal 76 procent in 2017. De tarieven voor de garages van 7 procent tot 79 procent.

Die tariefstijgingen zijn een wensdroom. Ter vergelijking: Q Park (de grootste exploitant in Nederland) erkent dat: “de verwachtingen voor de omzet en de kasstroom voor de komende 15 jaar zijn verlaagd. De nieuwe economische werkelijkheid heeft de markt structureel veranderd”. Bij Q-Park is wel fors afgeboekt op de parkeergarages. Wensdenken van en angst bij het College, in plaats van het voorzichtigheidsbeginsel op basis van goed koopmansgebruik, lijken het beleid rond het parkeren in Veenendaal te bepalen. Pas als het kalf echt verdronken blijkt wordt de put gedempt?

Bron: Veenendaalse Krant