De parkeergarage als ontmoetingsplaats

maandag 11 november 2019
timer 4 min
Een parkeergarage wordt steeds multifunctioneler ingericht en geldt steeds meer als middelpunt van de wijk, waarin verschillende voorzieningen een plaats krijgen. Dat stelt Jeroen Drenth, commercieel directeur van Continental Car Parks vast. Groen, flexibel en duurzaamheid zijn thema's die vaak terugkeren, zo merkt hij.

“We zien steeds vaker dat projectontwikkelaars een parkeergarage benaderen als multifunctioneel gebouw midden in een wijk”, begint Drenth te vertellen. “De garage wordt niet alleen gebruikt om te parkeren, maar er komen ook andere voorzieningen in het gebouw zoals winkels, restaurants en kantoorruimte.” Ook groeit de parkeergarage langzaam toe naar de functie van mobiliteitshub, zo stelt Drenth vast. “Je ziet op steeds meer plaatsen dat pakketbezorgers in een parkeergarage ruimte inricht om pakketjes te bezorgen. Mensen die in het gebied wonen kunnen daar hun pakketje ophalen. Zo hoeven de bezorgbusjes niet meer de wijk in.”

Ontmoetingsplaats

De parkeergarage wordt zo steeds meer een ontmoetingsplaats, aldus Drenth. Met name het dak van een garage wordt steeds vaker ingericht als locatie om mensen bij elkaar te brengen. “Zo zijn we bijvoorbeeld bezig om een sportveld aan te leggen op een parkeerdak.” Groen en duurzaamheid zijn thema’s die sowieso vaak terugkeren. Drenth: “Vanuit de urban-garden gedachte richten we groene daken in als ontmoetingsplaats voor mensen om bijvoorbeeld een feestje of bijeenkomst te organiseren.” Daarnaast worden verscheidene parkeerdaken voorzien van zonnepanelen. Zo is het dak van de parkeergarage bij het Amphia Ziekenhuis in Breda voorzien van 1.744 zonnepanelen. Daarmee is de garage volledig energieneutraal gemaakt.

Wisselspoor

Een mooi voorbeeld van een multifunctionele parkeergarage wordt gerealiseerd in het gebied Wisselspoor in Utrecht. Het gebied, met de NS-loodsen van vroeger nog in het straatbeeld, krijgt een nieuwe bestemming. De identiteit van het gebied blijft zoveel mogelijk behouden. Circulariteit en duurzaamheid staan hoog op de agenda. Zo is er gekeken naar de mogelijkheden voor behoud van de bestaande gebouwen, hergebruik van materialen in de buitenruimte en het aanwezige groen.In opdracht van vastgoedontwikkelaar Synchroon realiseert Continental Car Parks een parkeergarage in dit gebied. De parkeergarage heeft 174 parkeerplaatsen verdeeld over vijf parkeerlagen. Het terrein van de voormalige Koninklijke Nederlandse Fabriek voor Werktuigen en Spoormateriaal wordt in de komende jaren omgetoverd tot een woonomgeving met behoud van haar industriële karakter. Naast woningen biedt het gebied ook plaats aan horeca en creatieve ondernemers. Vanwege de herontwikkeling is er behoefte aan parkeergelegenheid voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Door de parkeermogelijkheid centraal op één plaats aan te bieden in een parkeergarage kan de rest van het gebied als autoluwe woonwijk worden ingericht.

Passend karakter

“Als parkeerspecialist zijn wij actief betrokken bij het ontwerpproces en hebben wij samen met het ontwerpteam de mogelijkheden van verschillende parkeertypologieën en bouwsystemen onderzocht”, vertelt Drenth. Samen met Studioninedots uit Amsterdam en constructeur JVZ Ingenieurs uit Deventer is het ontwerp voor de parkeergarage ontwikkeld passend bij het groene en industriële karakter van de wijk. De parkeergarage wordt in het hart van de historische bovenbouwwerkplaats gerealiseerd en wordt voorzien van een dak met zonnepanelen. Voor de bewoners en ondernemers komen er zowel vijf elektrische auto’s als elektrische deelfietsen. De bouw van parkeergarage Wisselspoor Utrecht start in 2020.

Inventieve parkeeroplossingen

Drenth denkt wel te weten waarom ontwikkelaars bij Continental Car Parks terecht komen. “Het is een feit dat ruimte schaars is en dat het aantal auto’s toeneemt. De parkeerproblematiek vraagt om inventieve parkeeroplossingen. Daar hebben we onze specialiteit van gemaakt de laatste 15 jaar. Door de juiste vragen te stellen aan opdrachtgevers en vervolgens op een overtuigende manier plannen te presenteren, raken mensen overtuigd van wat we doen. Daarnaast is het zo, dat we door onze modulaire parkeeroplossingen mee gaan met ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan de zelfrijdende auto. Mocht dit uiteindelijk een succes worden en de vraag naar parkeergelegenheid neemt af, dan zijn onze garages zo gebouwd dat er eenvoudig een parkeerlaag vanaf gehaald kan worden of kan worden ingericht ten behoeve van een andere functie.”

Dit artikel verschijnt in PARKEER24 nummer 5, thema beheer en exploitatie. 

Fotobron: Proloog