Den Haag trapt af met autodeelplatform

maandag 13 februari 2017
timer 2 min
Gemeente Den Haag, winnaar van de Autodeel Award 2016, werkt aan vernieuwende maatregelen om autodelen te stimuleren. Dat past binnen de gemeentelijke ambities voor een duurzame, gezonde en leefbare stad. Bovendien moet de doelstelling van 100.000 deelauto's in 2018 worden behaald.

“In de Green Deal Autodelen is afgesproken dat alle betrokken gemeenten één ‘loket’ maken voor vragen en informatie over autodelen”, aldus woordvoerder Nicolette Stoel, “Den Haag heeft daar een aftrap voor gedaan”.

Elektrische auto’s

Specifieke aandacht is er voor het delen van elektrische auto's: in de overeenkomst Green Deal Autodelen werd ten doel gesteld om 100.000 deelauto’s te hebben rondrijden in 2018. Gemeente Den Haag telt nu zo’n 25.000 deelauto’s.

Parkeerdruk

Onderdeel van het simuleringsprogramma Autodelen is het mogelijk maken van stadsbrede parkeervergunningen voor initiatieven die het autodelen stimuleren. “Met autodelen kan de parkeerdruk verminderd worden en ontstaat er ruimte in woonstraten voor fietsparkeren, groen en speelmogelijkheden. Een derde reden is de bijdrage die bewoners hiermee kunnen leveren aan verbetering van de luchtkwaliteit”, meldt Stoel.

Goedkoper

Om autodelen bij inwoners van de gemeente onder de aandacht te brengen, gaat de gemeente een flyer over autodelen overhandigen aan bewoners die een rijbewijs komen ophalen bij de gemeente. “De gemeente hoopt dat het aanbod van autodelen er voor zorgt dat mensen overwegen hun auto weg te doen, zeker als ze die nauwelijks gebruiken.  Dit is goedkoper maar heeft ook positieve gevolgen voor de parkeerdruk in de stad”.