Diepste punt bereikt bij bouw parkeergarage Veenkade

maandag 9 september 2013
timer 2 min
Tussen de Noordwal en Veenkade in Den Haag keert na negentig jaar de stadsgracht terug. Daaronder komt een volautomatische autoberging. Tegelijk worden ook de bruggen in omliggende straten vernieuwd. Het diepste punt is nu bereikt.

Diepste punt bereikt bij bouw parkeergarage Veenkade

Momenteel wordt gewerkt aan het ontgraven en op diepte brengen van de bouwkuip. Het diepste punt is nu bereikt.

De aannemer heeft rond de bouwkuip damwanden in de grond aangebracht. Ook de betonnen overkluizing waar eerst het water doorheen liep is weggebroken. Daarna is de aannemer begonnen met het weghalen van de grond uit de bouwkuip. De grond is eerst tot een diepte van -2,25 meter NAP droog weggehaald. Daar is er een stempelraam aangelegd dat de verplaatsing van de damwanden helpt tegen te gaan. Het stempelraam zorgt er voor dat de wanden niet te veel vervormen doordat de grond- en waterdruk aan 1 kant wegvalt. Dat zou verzakkingen in de omgeving kunnen veroorzaken. Het stempelraam bestaat uit een horizontale balk langs de damwanden met daartussen de stempels. Dat zijn stalen buizen die dwars over de bouwkuip lopen. De parkeergarage komt onder het stempelraam.

Half juni 2013 is het grondwerk van start gegaan. Vanuit de gracht is water in de bouwkuip gepompt tot het niveau van het grondwater en het waterpeil in de gracht. Met behulp van een graafmachine wordt onder water grond afgegraven tot de gewenste diepte is bereikt. Het water in de bouwkuip is noodzakelijk om te voorkomen dat de grond openbarst.

Over Noordwal-Veenkade


Met  de  nieuwe  inrichting  krijgt  het  korte  deel  van  de  Noordwal-Veenkade  in Den Haag  zijn  historische  karakter  terug.  Na  80  jaar  wordt  de  gracht  weer  geopend,  kan  men  onder  de  gracht  parkeren  en  krijgt  de  omgeving  een  groenere  uitstraling. Onder  de  nieuwe  gracht  komt  een  volautomatische  autoberging.  Auto’s  worden  automatisch  in  deze  ondergrondse  parkeergarage  geparkeerd  nadat  de  auto  in  het  lifthuisje  is  gereden  en  de  inzittenden  uitgestapt  zijn.