Duizendkoppig alternatief voor parkeerdiensten

woensdag 7 januari 2015
timer 2 min
De opkomst van de 'deeleconomie' verlicht de schaarste en verandert de gevestigde marktorde. Burgers en bedrijven zien wat verblijfsrechten in een gewilde omgeving waard zijn. Waarom zouden zij die niet uitlenen of verhuren op de momenten dat zij die zelf niet gebruiken? Zeker nu dat gemakkelijk kan via tal van nieuwe onlineplatforms en apps, die met gebruik van elektronische betaalmiddelen ook voor moeiteloze verrekening kunnen zorgen.

In de whitepaper van Denion wordt onder meer ingezoomd op de opkomst van de deeleconomie waarbij burgers en bedrijven bijvoorbeeld via een app hun parkeerplaats tijdelijk verhuren. De traditionele aanbieders zitten niet op de deeleconomie te wachten. Particuliere huiseigenaren die hun appartementen verhuren via de populaire app Airbnb concurreren met de hotelbranche. Iets vergelijkbaars dient zich aan op de parkeermarkt. Onlineplatforms als Parkyourcar bieden bedrijven en particulieren die tijdelijk parkeerplekken beschikbaar hebben de mogelijkheid om die tegen betaling open te stellen. De parkeerapp brengt aanbieder en vrager bij elkaar en zorgt voor de verrekening van de vergoeding tussen beiden, onder aftrek van een commissie.
 

In het buitenland zijn vergelijkbare initiatieven opgestart met ambities om deze parkeerruimteverhuur-concepten in de rest van Europa uit te rollen. Geen goed nieuws voor de gevestigde exploitanten van parkeergarages, die een duizendkoppig alternatief voor hun diensten zien opdoemen.
 

Lees meer in de Whitepaper 'De Ruimtelijke werking van de deeleconomie'. 

Bedrijven en particulieren bieden via app steeds vaker eigen parkeerplaatsen aan