‘Duurzaamheid is hét thema van nu en de kans van morgen’

donderdag 5 januari 2023

Projectmanagers Noortje de Boer-Jansen en Erik de Vries van Continental Car Parks zijn het roerend met elkaar eens. Natuurinclusiviteit en klimaatadaptie zijn de thema’s van nu én in de toekomst. De groei van mobiliteitshubs en met name parkeerhubs, zien zij de komende jaren doorzetten. Daarbij is de parkeerruimte slechts een onderdeel. Het toevoegen van voorzieningen als een supermarkt, restaurant en pakketdienst met op het dak een ontmoetingsplek is de parkeergarage van de toekomst. 

“Wij helpen projectontwikkelaars met het realiseren van zo efficiënt mogelijke mobiliteitshubs. Als wij vroeg bij het project betrokken worden, bij voorkeur als de ontwerpschetsen nog niet op tafel liggen, kunnen wij snel in beeld brengen wat er nodig is en met een technische én creatieve bril kijken naar het project”, aldus Erik de Vries.

Continental Car Parks houdt zich al twintig jaar bezig met uitsluitend parkeeroplossingen. Met een team van 25 personen is het een dochteronderneming van Aan de Stegge Twello, die met name actief is in de utiliteitsbouw en bedrijfshuisvesting . “Wij zijn vooral betrokken bij projecten op het gebied van binnenstedelijk ontwikkelingen, bedrijventerreinen, campussen en ziekenhuizen”, legt De Vries uit.  

In de afgelopen vijftien jaar heeft het Gelderse bedrijf verschillende modulaire en demontabele bouwsystemen ontwikkeld voor parkeergarages, waarmee je flexibel kunt inspelen op de parkeerbehoefte in de toekomst. De Vries: “Modulair bouwen geeft je mogelijkheden om snel in een project in te stappen en voortdurend aanpassingen te kunnen doen in de vorm en functie van de parkeervoorziening.” “De modulaire bouwsystemen zijn  eenvoudig uit te breiden met aanvullende functies”, voegt collega De Boer toe. “Dit noemen we het ‘box-in-box-principe. Flexibiliteit in bouwen is nodig, want de wensen van onze doelgroep veranderen, dus wij veranderen ook mee.” 

De multifunctionele parkeergarage 

Bij veranderingen in parkeerland doelen de projectontwikkelaars bij Continental Car Parks op de functie van de parkeergarage. Deze dient niet meer uitsluitend een plek te zijn om je auto kwijt te kunnen. Het wordt onderdeel van een mobiliteitshub, waar je van je auto overstapt naar alternatief vervoer, bijvoorbeeld een elektrische scooter of fiets. Daarnaast vind je er ook meer voorzieningen, zoals winkels, restaurants, een supermarkt en bovenop het dak sport- en spelmogelijkheden. De parkeergarage van de toekomst. Uiteraard mogen de thema’s klimaatadaptief en natuurinclusief hier niet bij vergeten worden. 

De Vries: “Ook kan zo’n multifunctionele parkeergarage fungeren als een cruciale schakel in het energienetwerk. We realiseren inmiddels steeds meer energieleverende parkeergebouwen. De volgende stap hierin is het lokaal opslaan van de teveel duurzaam opgewekte energie. Door het toepassen van bidirectionele laadtechniek is dat mogelijk. Dit houdt in dat de geparkeerde elektrische auto’s ook energie kunnen terug leveren.”  

Continental Car Parks heeft deze techniek reeds toegepast bij een parkeergarage voor de Universiteit Utrecht. Deze wekt meer energie op dan het verbruikt waardoor deze energieneutrale parkeergarage ook andere gebouwen op het terrein voorziet van lokaal opgewekte groene energie. 

Volle orderportefeuille 

“Duurzaamheid is hét thema van nu en de kans van morgen. Circulair en natuurinclusief bouwen vormen de trends voor 2023. Door onze modulaire parkeerhuboplossingen nog beter als product in de markt te zetten, sluiten wij zo veel mogelijk aan bij de duurzame gebiedsontwikkelingen. Gelukkig lopen onze projecten vooralsnog geen vertraging op door de wereldwijde problematiek wat betreft aanvoer van bouwstoffen, want we werken met vaste leveranciers waarmee het snel schakelen is. Door de stijgende bouwprijzen verwachten we wel dat de vraag naar nieuwe bouwprojecten zal stagneren. Door de lange aanloop van onze bouwprojecten zitten wij de komende twee jaar in ieder geval met een goed gevulde orderportefeuille”, aldus een tevreden Noortje de Boer.  

Dit artikel verscheen in Trends 2023, meegezonden met de printeditie van MobiliteitsPlatform nr. 4. Meer lezen van Trends 2023? Ga naar onze digitale bibliotheek