Dynamische prijzen moeten garageparkeren aantrekkelijk maken

dinsdag 15 oktober 2019
timer 3 min
Parkeergarages kampen met leegstand terwijl de straten volstaan met geparkeerde auto's. Toch blijven de parkeertarieven in garages structureel even hoog. Digitale parkeerbeheerder ParkBee is daarom gestart met dynamische prijszetting en vooraf betaalde boekingen. Dit moet zorgen voor een betere bezetting en hogere inkomsten voor alle bij ParkBee aangesloten locaties.

Eigenaren van parkeergarages hebben te maken met leegstand. Buiten de piekmomenten blijven er veel plekken onbenut. Om beter gebruik te maken van deze bestaande parkeerplekken en tegelijkertijd de parkeerdruk op straat te verlagen, stimuleert ParkBee automobilisten om vaker in een garage te parkeren.

Online boeken

Bij ParkBee kunnen consumenten vooraf een parkeerplek boeken, waardoor zij verzekerd zijn van een plek als ze aankomen. Het boekingssysteem van ParkBee kan worden geïntegreerd in elk soort website, app of platform. “Hiermee vergroten we ons bereik”, verklaart Wouter de Bruijne, Commercieel Directeur van ParkBee. “Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om online direct je parkeerplek te reserveren als je een evenement, hotelovernachting of etentje in een restaurant boekt. Of als extra dienst gekoppeld aan navigatie of andere mobiliteitsproducten.” Omdat ParkBee alle boekingen automatisch bijhoudt, kan ook de prijszetting op basis van bezetting, dynamisch worden aangepast.

Geavanceerd datamodel

Aan de hand van een geavanceerd datamodel voorspelt het algoritme wat de verwachte bezetting is. Dit gebeurt op basis van parkeergeschiedenis, locatie, evenementen in de buurt en de weersverwachting. Vervolgens past het systeem prijsdifferentiatie toe. Het gevolg hiervan is dat op dalmomenten extra parkeerders worden aangetrokken. Op piekmomenten stelt het algoritme het parkeertarief bij, om daarmee de omzet te optimaliseren en parkeerdruk te verlagen.

Voordelen voor de consument

Na een succesvolle pilot op vijf locaties, wordt nu de dynamische prijszetting verder uitgerold. Aan de hand van de testresultaten en intensief klantonderzoek concludeerde ParkBee dat dynamische prijszetting in parkeren soms nog wennen is. “We horen vaak dat bij veel commerciële parkeergarages de prijsvoering erg onduidelijk is en het altijd weer spannend is wat je moet betalen als je aan de betaalautomaat staat”, aldus De Bruijne. “Door vooraf te boeken weet iemand waar hij aan toe is.” Ook is een parkeerplek gegarandeerd en bovendien betaalt de klant in de daluren aanzienlijk minder. Hierdoor wordt het aantrekkelijk om in ParkBee-locaties te parkeren in plaats van in de openbare ruimte. “Zo reguleren we de parkeerdruk in de stad en neemt het zoekverkeer af, omdat parkeerders een concrete bestemming hebben. Daarmee maken we garageparkeren aantrekkelijker dan straatparkeren”, besluit De Bruijne.

Lees verder

VVD Amsterdam: maak parkeren goedoper voor EV's

7 aug om 12:02 uur
Staatssecretaris Van Veldhoven diende vorige maand een wetsvoorstel in dat het mogelijk moet maken voor lokale…
Lees verder »

Utrecht verlaagt tarieven vier P+R-garages

23 jul om 10:34 uur
De gemeente Utrecht verlaagt per 1 september de tarieven van vier P+R-voorzieningen. Gebruikers kunnen hier voor 2…
Lees verder »

Rotterdamse parkeergarages krijgen 1000 slimme laadpalen

17 jul om 10:48 uur
De gemeente Rotterdam gaat de komende maanden al haar parkeergarages voorzien van in totaal 1000 slimme laadpalen…
Lees verder »

Waterdichte afwerking voor parkeerdek Zeist

9 jul om 10:01 uur
Het parkeerdek bij appartementencomplex Laan van Vollenhove in Zeist was al jaren in slechte staat, waarbij…
Lees verder »

Samen ruimte maken voor fietsparkeren

7 jul om 10:24 uur
Om beter aan een veranderende marktvraag te kunnen voldoen, slaan BOERurban en Klaver Fietsparkeren de handen…
Lees verder »

Data heeft ook gevoel

3 jul om 10:47 uur
Parkeren is emotie! Keuzes over parkeerbeleid moet je niet maken op basis van emotie of onderbuikgevoel maar op…
Lees verder »

Parkeerdata: meer kennis door meer data

3 jul om 10:42 uur
Binnen de wereld van parkeeronderzoeken is een duidelijke trend waarneembaar. Doordat met de huidige technieken…
Lees verder »

Nooit meer verdwalen in parkeergarages

3 jul om 10:30 uur
Parkeergarages moeten niet alleen veilig zijn, maar de gebruiker moet zich er ook echt veilig voelen. Gebruikers …
Lees verder »