Fietsappel Alphen aan den Rijn

donderdag 19 augustus 2010
timer 2 min
Fietsappel Alphen aan den Rijn Alphen aan den Rijn is een onbewaakte fietsenstalling rijker: de 'Fietsappel'. De stalling staat in de stationsomgeving en biedt plaats voor circa 970 fietsen. Het gebouw heeft meerdere verdiepingen en is van groen staal vervaardigd in de vorm van een appel. 
Fietsappel Alphen aan den Rijn

 

Bijzondere oplossing


Wethouder Hans Groen in 't Wout zei tijdens de officiële opening: “Nette parkeervoorzieningen voor fietsen in de omgeving van het station is in vrijwel elke gemeente in Nederland een probleem. Alphen aan den Rijn heeft nu een bijzondere oplossing voor dit probleem: de 'Fietsappel'. Hiermee hebben wij een uniek stukje stadsgezicht gecreëerd. Het is een blikvanger in ons stationsgebied.”

Sociale controle


De 'Fietsappel' is ontworpen door Wytze Patijn van KuiperCompagnons. Het concept is ontleend aan een kunstwerk van een appel. De doorgaande vloer heeft de vorm van een spiraal, welke in een appelvormig model resulteert. Omdat het een onbewaakte fietsenstalling is, is ervoor gekozen de stalling zo open mogelijk te maken ter bevordering van de sociale controle en het stimuleren van het gevoel van veiligheid.  

Meerdere locaties


Voor het stallen van fietsen kunnen reizigers en bezoekers kiezen uit meerdere locaties.  Onder het stationsplein, 'De Verbinding', is een bewaakte fietsenstalling, waar 1.280 fietsen gestald kunnen worden. Daarnaast zijn er twee onbewaakte fietsenstallingen: de Fietsappel en Kerk en Zanen (600 plaatsen). De huidige stallingplaatsen langs het perron en aan de Dwarsligger blijven nog enige tijd gehandhaafd.

Foto: W. Planije
 

Terug naar overzicht nieuws >>>