Find & Park

donderdag 22 oktober 2020

Het zal voor velen een bekend fenomeen zijn. Je gaat een dagje shoppen in de Kalverstraat of naar een wedstrijd van Ajax, maar aangekomen in Amsterdam blijkt het lastig een parkeerplekje te veroveren. Met Find & Park, de nieuwe feature van Parkmobile, komt hier een einde aan.

Door Manon van Ketwich

Parkeren in het centrum van Amsterdam zal voor weinig mensen een hobby zijn. Of, in de woorden van Managing Director van Parkmobile Esther van der Meer: “Irritant en duur. Het is dan ook onze missie om deze pijn weg te nemen.”

Find & Park is een nieuwe functie in de app van Parkmobile, het bedrijf dat al twintig jaar innovaties op de markt brengt die parkeren eenvoudiger maken. Het idee is simpel: in de app ziet de gebruiker op welke plekken in Amsterdam nog ruimte is om de auto te parkeren. Met eenvoudige kleurindicaties wordt de drukte in de parkeervakken in kaart gebracht. Dat scheelt oeverloos rondjes rijden en dus CO2-uitstoot.

“In de afgelopen twintig jaar hebben we data verzameld over de bezetting van parkeerplekken”, legt Van der Meer uit. “Dat zijn de zogenaamde statische, historische data. Daarnaast rijden onze scanauto’s, die de drukte kunnen meten, door de stad. Op basis van deze twee datasets hebben onze collega’s algoritmes geschreven op basis waarvan een voorspelling gedaan wordt gedaan. En ik kan uit eigen ervaring zeggen dat die behoorlijk nauwkeurig is, beter dan ik had verwacht zelfs.”

Het uitrollen van Find & Park kwam in een stroomversnelling door de coronacrisis. “De data hadden we al verzameld, maar in een tijd dat we drukte willen vermijden, is het heel fijn als je zonder stress je parkeerplek kunt bereiken. We hebben nog heel even gewacht met uitrollen, omdat we wilden zien hoe het nieuwe straatbeeld eruit zou komen te zien. Maar inmiddels wordt Find & Park al door heel veel mensen gebruikt. Het is bovendien een goed teken dat automobilisten het vaker gebruiken dan één keer.” Omdat momenteel nog niet alle parkeergarages aangesloten zijn op de app van Parkmobile, biedt het systeem nog geen totaaloverzicht van alle parkeerruimte in een stad, daar wordt nog aan gewerkt, geeft Van der Meer aan.

Voor de automobilist wordt parkeren eenvoudiger, maar steden hebben er ook voordeel van als er minder rondjes gereden worden in het centrum. “Hiermee kan je een grote stap doen in het behalen van de doelstellingen op gebied van CO2-reductie”, weet Van der Meer. Find & Park is momenteel nog alleen te gebruiken in Amsterdam, maar op korte termijn volgen steden als Rotterdam, Den Haag, Leiden en Eindhoven. Maar de ambitie reikt verder. “Ten eerste willen de Find & Park uitrollen in de twintig steden met de meeste parkeerdruk. Parkmobile gaat in gesprek met gemeenten om te kijken hoe de app kan bijdragen aan de uitvoering van het parkeerbeleid van een stad. Je kunt bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde parkeerterreinen en -garages stimuleren door er korting te bieden. Als je dat in de app laat zien, zullen automobilisten eerder daar parkeren. Tegen die tijd hoop ik dat we ook hebben ingevoerd dat je via de app met één druk op de knop naar die locatie toe kunt navigeren.”

Van der Meer hoopt verder op een goede samenwerking met NS en nieuwe mobiliteitshubs, zodat de auto een onderdeel wordt van de totale mobiliteitsketen. “Hoe mooi zou het zijn als je met de auto naar het station rijdt, waar je parkeert op je vooraf gereserveerde plekje, met de trein naar de volgende stad reist en daar je gereserveerde OV-fiets pakt voor het laatste stukje?”, aldus Van der Meer

Lees verder

Parkeerdek boven supermarkt in Valkenburg voorzien van fraaie en kwalitatieve uitstraling

17 jun om 13:24 uur
Het parkeerdek van de Jan Linders supermarkt in Valkenburg was voorzien van een verouderd gietasfalt. De…
Lees verder »

Senior Consultant Parkeren en Stedelijke Mobiliteit

9 jun om 11:19 uur
Ecorys is een van de grootste advies- en onderzoeksorganisaties in Europa, gespecialiseerd in economische, sociale…
Lees verder »

Handreiking Parkeernormen helpt Gelderland bij realiseren woningbouw

9 jun om 11:16 uur
Passende parkeernormen dragen bij aan uiteenlopende beleidsambities, mits ze met voldoende maatwerk worden…
Lees verder »

Gemeente Helmond zet in op ondergronds parkeren

7 jun om 16:36 uur
De gemeente Helmond wil de binnenstad autoluw maken. Daarvoor worden diverse bovengrondse parkeerplaatsen…
Lees verder »

Bovengrondse parkeergarage in Arnhem weer veilig berijd- en beloopbaar

7 jun om 14:19 uur
Door hevige slijtage en externe (weers)invloeden, was na verloop van tijd de bovengrondse parkeergarage van het…
Lees verder »

Ondergrondse fietsenstalling biedt ruimte aan Leidseplein

28 mei om 10:57 uur
In het verleden struikelden bezoekers van het Leidseplein in Amsterdam soms over de fietsen en brommers. Dat is…
Lees verder »

StreetPlug: oplaadstation zonder vervuiling van het straatbeeld!

17 mei om 12:20 uur
StreetPlug levert een ondergronds laadstation. “Geen ondergrondse laadpaal, want een paal is boven de grond”, zegt…
Lees verder »

Vernieuwde fietsenstalling met eigen identiteit

12 mei om 10:44 uur
De oude vloerafwerking van de ondergrondse fietsenstalling op station Haarlem, was beschadigd en versleten en…
Lees verder »