Goed fietsbeleid voor betere veiligheid

woensdag 18 augustus 2010
timer 2 min
Ruim een half miljoen fietsen worden jaarlijks in en rond het centrum van Apeldoorn gestald. Dat vraagt om een goed fietsbeleid. De gemeente introduceert een nieuw toegangssysteem dat is gekoppeld aan een actie om het gebruik van fietsenstallingen te stimuleren.
Goed fietsbeleid voor betere veiligheid

 

Pilot


In plaats van een bonnetje krijgen gebruikers van de stalling een sticker met barcode op hun fiets en een label voor aan hun sleutelbos. De registratie gaat voortaan met scanapparatuur. Het systeem was al ingevoerd in de fietsenstalling aan de Marktstraat in het centrum. “De pilot heeft hier gedraaid. Nu volgen de andere gratis fietsenstallingen in de binnenstad”, aldus Robert Spijkerman van de gemeente Apeldoorn.

Fiets en Win


Aan dit systeem is een actie gekoppeld die het gebruik van de fietsenstallingen moet bevorderen: Fiets en Win. Iedere keer als een fiets wordt gescand, bouwt de gebruiker winkansen op. Eens per maand worden prijzen verloot. Naast de maandelijkse verloting is er jaarlijks een hoofdprijs. Voor het jaar 2010/2011 zijn dit twee elektrische fietsen welke door Sparta beschikbaar zijn gesteld. Spijkerman: “Tot op heden hebben wij ruim 12.000 labels met een code uitgereikt. Ruim duizend hebben zich geregistreerd, waarvan 150 met behulp van een papieren formulier. De rest heeft zich via de site fiets-en-win.nl aangemeld.”

Drieledig doel


Fiets en Win dient een drieledig doel: “Als er minder fietsen in de openbare ruimte worden gestald, komt dit de veiligheid ten goede”, legt Spijkerman uit. “Hulpdiensten zijn eerder ter plaatse omdat de ruimte vrijer is. Bovendien is de openbare ruimte een stuk minder rommelig.” Daarnaast hoopt de gemeente door fietsgebruik te belonen, een bijdrage te leveren aan de bereikbaarheid van de binnenstad en aan het verbeteren van het milieu.

Fietsberaad


Fiets en Win is bedacht door het Fietsberaad en wordt als eerste getest in de gemeenten Apeldoorn en Eindhoven. De bedoeling is dat Fiets en Win ook in andere gemeenten wordt uitgerold. De Apeldoornse pilot wordt grotendeels gefinancierd door de provincie Gelderland en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Ze wil met het systeem bovendien de stallingen beter 'monitoren'.

Beeld: gemeente Apeldoorn
 

Terug naar overzicht nieuws >>>