Groningen start proef digitaal parkeerhandhaven

dinsdag 13 september 2016
timer 2 min
Sinds deze maand doet gemeente Groningen een proef met het scannen van geparkeerde auto's om te controleren of daarvoor parkeergeld is betaald. Daarmee wil de gemeente komen tot een efficiënter, betrouwbaarder en eerlijker parkeerhandhaving. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van het geautomatiseerde scanverwerkingssysteem SCANMAN van Agendum en scanvoertuigen van SCANaCAR.

Doel van de proef is om te onderzoeken of de inzet van een scanvoertuig met een geautomatiseerd scanverwerkingsplatform bijdraagt aan de optimalisatie van het handhavingsproces. Digitaal handhaven betekent in de regel een aanzienlijke efficiencywinst ten opzichte van conventioneel handhaven. Bovendien kan digitaal handhaven de stad veel waardevolle informatie opleveren over onder meer de betalings- en digitaliseringsgraad. Met deze informatie kan het parkeerbeleid beter worden afgestemd op de doelstellingen van de gemeente en de werkelijke situatie op straat.


Efficiënter proces door geautomatiseerd handhaven

Digitaal handhaven met gebruik van scanapparatuur en de SCANMAN is al jaren succesvol in steden als Amsterdam, Haarlem en Utrecht. Niet alleen is de controle van kentekens met scanapparatuur vele malen efficiënter dan de conventionele manier van controle, ook zorgt de automatische scanverwerking en controle ervoor dat het aantal opvolgingen door parkeerhandhavers op straat sterk afneemt.


Tijdens de proef rijden verschillende voertuigen door de stad die de kentekens van de geparkeerde auto’s scannen. De scans worden vervolgens verwerkt door de SCANMAN van Agendum, het platform dat de scans automatisch controleert op de aanwezigheid van een parkeerrecht en nauwkeurigheid. Zodra er geen parkeerrecht aanwezig is, stuurt het systeem automatisch een bericht naar de parkeerhandhavers op straat. Zij controleren het geparkeerde voertuig nog een keer en als dan inderdaad niet voor het parkeren betaald is, krijgt de kentekenhouder een parkeerboete opgelegd.


Wat is het omslagpunt, wanneer stap je over op scanauto/-scooter?

Hoe bepaal je als gemeente het omslagpunt om van handmatig scannen over te gaan op scanscooters- of scanauto’s met een geautomatiseerde back office? Wanneer loont het en welke risico’s kleven hieraan? Op het ParkeerbeheerCongres vertelt Agendum in een parallelsessie  hier over. Meer informatie over het ParkeerbeheerCongres en de sessie van Agendum vindt u op www.parkeerbeheercongres.nl. Deelname is gratis.

Groningen start proef met digitaal parkeerhandhaven