"Haarlem vaak voorloper bij innovatie"

woensdag 30 maart 2011
timer 4 min
Spaarnelanden verzorgt het beheer en onderhoud van alle openbare parkeergarages en fietsenstallingen voor de gemeente Haarlem. Jan Botter, Hoofd ParkeerBeheer bij de divisie servicebedrijf Haarlem van Spaarnelanden nv, is al meer dan 23 jaar werkzaam in de parkeerbranche. 
'Haarlem vaak voorloper bij innovatie'



Led


“Ik houd van innoveren, de techneut in mij wil altijd de nieuwste ontwikkelingen kennen en proberen.” Een gesprek over innovaties in (ondergrondse) parkeergarages. Haarlem blijkt de eerste stad in Nederland te zijn waar 3 van de 6 garages zijn voorzien van led. Botter: “De aanbiedingen op het gebied van led-verlichting en energiebesparende oplossingen zijn legio. Om tot een goede keuze te komen heb ik diverse aanbiedingen en systemen doorgerekend, onderzocht en doorgemeten.”

Tijdrovende klus


Een tijdrovende klus, maar Botter ziet het als hobby en bespaart uiteindelijk geld door voor de gemeente de juiste apparatuur aan te schaffen. “Tien jaar geleden hebben we de Light Pipe van BB Light in gebruik genomen. Een fraai vormgegeven lichtbron die zowel in onderhoud goedkoper is als in energieverbruik ten opzichte van conventionele Tl verlichting. Voor nieuwbouwprojecten is het een interessant product omdat daarbij de investeringen meegenomen kunnen worden in de budgetten”, aldus Botter. In de nieuwste parkeergarages in Haarlem, de Appelaar, Cronje en Raaks is de 'holle pijp' waar het licht als het ware doorheen wordt gestuurd dan ook geplaatst.

Besparen met led


Voor oude garages die zijn voorzien van conventionele TL armaturen heeft Botter gekozen voor het RentALite concept waarbij de armaturen een op een vervangen kunnen worden door led-armaturen.” Led is nog niet volledig geaccepteerd voor toepassing in parkeergarages maar voldoet inmiddels aan alle gestelde eisen. En de ontwikkelingen gaan erg snel”, aldus de parkeerbeheerder. Het financiële risico is in dit geval echter geheel voor RentALite. Op basis van operating lease is een overeenkomst aangegaan voor zes jaar. Na die zes jaar wordt de restwaarde van het armatuur bepaald en aan de gebruiker te koop aangeboden. Botter: “We betalen € 38,50 per armatuur per jaar. Ten opzichte van een conventioneel TL armatuur levert een led-armatuur een besparing op van circa € 60,00.” Tevens hoeft er geen onderhoud gepleegd te worden of TL buizen te worden vervangen gedurende zes jaar.

Aanzienlijk


De totale besparing is uiteraard mede afhankelijk van de energieleverancier en de netwerkbeheerder. De besparing die behaald wordt in Haarlem is aanzienlijk. De nieuwe armaturen zijn ondermeer geplaatst in de 20 jaar oude parkeergarage Houtplein, Kamp en Stationsplein. “We halen alleen al voor garage Houtplein met 800 parkeerplaatsen een besparing van 14000 Kwh per maand, dat is een besparing van 2600 euro per maand”. Ook het milieu 'wint'. De leverancier heeft berekend dat de gemeente Haarlem in zes jaar 1.972.463 kg CO2 bespaart met 1460 PPLs (Premium Power Led). Botter is zich ervan bewust dat er straks nog meer te besparen valt. Zo bedraagt op dit moment de opbrengst circa 100 lumen per watt. Verwacht wordt dat binnen een paar jaar de opbrengt naar 150 lumen per watt gaat. “Daar kun je natuurlijk op wachten, maar dan laat je de eerste besparing aan je voorbij gaan.”

Uitstraling belangrijk


Door de nieuwe led-armaturen hebben de oude garages een totaal andere uitstraling gekregen. “Ze krijgen een moderne uitstraling door de toegepaste armaturen”, zegt Botter enthousiast. “Led geeft wit licht – lijkend op daglicht – waardoor de beleving verbeterd is.”
Botter vindt het belangrijk dat de parkeerders een positief gevoel hebben over 'zijn' garages, en kijkt altijd door hun bril: “Ik zie een parkeergarage niet als een 'bak onder de grond' maar als een gebouw onder de grond”. En voor dat gebouw moet goed zorg gedragen worden. Zo wordt in alle garages muziek gedraaid om met name in de avonduren en 's nachts het gevoel van veiligheid te vergroten. Alle garages zijn 24/7 open om de klanten maximaal te bedienen. De aankleding en inrichting is van groot belang volgens Botter. En mede daarom werkt Haarlem regelmatig samen met ontwerpbureau Hans Pilon om de garages te voorzien van een fraaie en logische kleurindeling die de vindbaarheid van de auto's vergroot en de garage een goede uitstraling geven.

Eisen


Samen met zijn team heeft hij een aantal eisen opgesteld waaraan de garages moeten voldoen:
-    Er mag geen graffiti aanwezig zijn;
-    Alle liften en parkeerapparatuur zijn schoon;
-    De verlichting moet het te allen tijd doen.
-    De centrale communicatie met de centralist dient 24/7 geborgd te zijn.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>