Hoorn digitaliseert in 2014

vrijdag 8 november 2013
timer 3 min
In de loop van 2014 gaat er veel veranderen voor inwoners en bezoekers van Hoorn die in de stad willen parkeren. Er komen nieuwe parkeerautomaten op straat waar je alleen nog met je pinpas kunt betalen en je kenteken moet invoeren. Het aanvragen van een parkeervergunning kan straks helemaal digitaal.

Hoorn digitaliseert in 2014

 

Wat niet verandert zijn de tarieven. De gemeenteraad heeft een nieuwe parkeerverordening vastgesteld die rekening houdt met de nieuwe ontwikkelingen. Ook is besloten de parkeertarieven in 2014 niet te verhogen.

 

Gratis in de garages


De proef met tot 12.00 uur gratis parkeren in 2 parkeergarages heeft geleid tot een betere bezetting van de garages (resp.20 en 24% meer). De gemeenteraad heeft besloten om deze vorm van gratis parkeren in stand te houden.

 

Gsm-parkeren


In april 2012 is in Hoorn gsm-parkeren geïntroduceerd. Eind 2012 betaalde 6,7% van de parkeerders zijn parkeergeld per mobiele telefoon. Dit percentage groeit nog steeds. De gemeente heeft daarom de contracten met de aanbieders van gsm-parkeren (Parkmobile, Parkline, Yellowbrick en SMS-parking) onder gunstiger voorwaarden kunnen verlengen.

 

Tweede vergunning


Wie een tweede parkeervergunning aanvraagt, betaalt daar sinds 2012 tweemaal zo veel voor als voor de eerste vergunning. Dit met de bedoeling om de toename van het aantal tweede vergunningen af te remmen. In 2011 waren er 481 huishoudens met meer dan één parkeervergunning. In 2012 is dit afgenomen tot 475 huishoudens. Of deze lichte afname geheel toe te schrijven is aan de hogere prijs valt niet te zeggen. De gemeenteraad heeft besloten om de duurdere tweede vergunning te handhaven.

 

Parkeertarieven niet omhoog


In 2012 zijn de parkeertarieven met 10% verhoogd. Dit heeft geleidt tot 70.000 euro extra inkomsten in 2012. De gemeenteraad heeft besloten om de tarieven voor betaald parkeren in 2014 niet opnieuw te verhogen.

 

Nieuwe parkeerautomaten


De parkeerautomaten op straat zijn aan vervanging toe. In het voorjaar van 2014 komen er nieuwe automaten. Gelijktijdig wordt kentekenparkeren ingevoerd en is het niet langer mogelijk bij de straatautomaten met muntgeld te betalen. De vele inbraken in de parkeerautomaten de afgelopen jaren en het feit dat per 1 januari 2015 de chipknip verdwijnt zijn aanleiding geweest om op straat betalen met muntgeld en chipknip op te heffen. Hiervoor in de plaats komt de mogelijkheid om met je pinpas te betalen. Het blijft ook mogelijk om per gsm te betalen. Betalen met muntgeld blijft mogelijk in de parkeergarages.

 

Er komt een uitgebreide campagne om de parkeerders met de nieuwe situatie bekend te maken.

Gehandicaptenparkeerkaart

Op de site van hoorngids.nl werd direct de vraag gesteld hoe men omgaat met de gehandicapten parkeerkaart.

 

 

Bron: Hoorngids.nl