Kunst in parkeergarages "Bloomingcity" Nieuwegein

woensdag 21 april 2010
timer 4 min
De binnenstad van Nieuwegein wordt grondig vernieuwd. In het nieuwe 'bloeiende' stadshart komen naast winkels, woningen, een nieuw stadshuis en een theatercomplex, drie grotendeels ondergrondse parkeergarages. In deze parkeergarages speelt kunst een esthetische èn functionele rol.
Kunst in parkeergarages 'Bloomingcity' Nieuwegein

{igallery 42}

Kunst in parkeergarages 'Bloomingcity' Nieuwegein

De binnenstad van Nieuwegein wordt grondig vernieuwd. In het nieuwe 'bloeiende'stadshart komen naast winkels, woningen en appartementen een nieuw stadshuis, een theatercomplex en drie grotendeels ondergrondse parkeergarages. De parkeergarages maken een belangrijk deel uit van het verkeers- en vervoersplan en het totale ruimtelijke ontwerp van de binnenstad.

Parkeren in het centrum


Een belangrijk aspect van het totaalplan voor de herinrichting van het Nieuwegeinse centrum is de bereikbaarheid van de binnenstad en de parkeergarages in het centrum. Het totale parkeerbeleid Binnenstad e.o. valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Nieuwegein. Elisio Baptista, parkeermanager bij de gemeente: ”We hebben eerst in kaart gebracht wie de belanghebbende zijn (vergunninghouders, winkelend publiek, bezoekers van het ziekenhuis, et cetera) en wat hun parkeerbehoeften zijn. Die cijfers hebben we vertaald naar het algemene doel van onze parkeervisie, namelijk het zoveel mogelijk fysiek beperken van 'een olievlekwerking'.“

Gebruik en ontsluiting


Baptista vervolgt: “Daarom is de parkeercapaciteit in de binnenstad ook gebaseerd op dubbel gebruik en uitwisselbaarheid: winkelbezoekers kunnen op zaterdag en koopavond gebruik maken van de parkeerplaatsen voor de kantoren en omgekeerd. De hogere verkeersdrukte zou problemen kunnen geven op de toegangsweg naar de parkeergarages. Om dat te voorkomen worden er nu verschillende ontsluitingsmogelijkheden vanuit de parkeerverdiepingen gerealiseerd.” Om er voor te zorgen dat er geen uitwijkgedrag naar de omliggende woonwijken ontstaat heeft de gemeente in de binnenstad parkeerregulering ingevoerd middels onder meer parkeervergunningen en betaald parkeren. (…)

Renovatie en nieuwbouw parkeergarages


In het centrum zijn in het totale plan drie parkeergarages gepland en worden bestaande parkeergarages gerenoveerd. De renovatie van de parkeergarage onder het Cityplaza is inmiddels gereed. Daarbij is  veel aandacht besteed aan een betere afwerking en meer verlichting in de parkeergarage. De gemeente heeft zich daarbij laten adviseren door KCAP Architects voor het ontwerp en door Bureau Mijksenaar voor de bewegwijzering. Monique Elbers: ”Om de parkeergarage zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, is er vooral gekeken naar veiligheid, sfeer en herkenning. Vanuit deze gedachte zijn er bijvoorbeeld voor de voetgangers veilige voetgangerspaden aangelegd. Voor de herkenning is de hele garage in een neutrale grijze kleur geschilderd en op advies van KCAP zijn de opgangen naar Cityplaza geaccentueerd met lichtwanden in oranjeachtige tinten. Daarnaast heeft iedere opgang een eigen identiteit gekregen. Om die te benadrukken en om meer sfeer te brengen, is er gebruik gemaakt van beeldende kunst. De beeldende kunst, ondersteund door een hoger lichtniveau en nieuwe kleuren, zorgt er ook voor dat de voetgangers als het ware vanzelf het winkelcentrum in geleid worden.” (…)

Bijzondere ruimtelijke vorm


Toen KCAP Architects & Planners begon aan het ontwerp voor de parkeergarage onder het Stadshuis en Theatercomplex, hikte architect Gideon Maasland wel even aan tegen de lange lijst randvoorwaarden. “We moesten bij het ontwerp rekening houden met de openbare ruimte boven de parkeergarage. Die wordt aan de oostkant omhoog gebracht om het Stadsbalkon richting Doorslag en het Stadsplein mogelijk te maken,” aldus Gideon Maasland. “Aan de westkant moet de parkeergarage aansluiten op het verdiepte winkelplein. Gaandeweg kwamen wij op het idee dit verschil in hoogtes te benutten voor een bijzondere ruimtelijke vorm. Die is het best vergelijkbaar met een omgekeerde trechter waarin de hoogtes oplopen van 2,5 tot zes meter. In de trechter is een tussenvloer gehangen, waarop de in- en uitrit zijn aangesloten. Automobilisten rijden langs de rand van deze vloer binnen. Onderweg naar beneden hebben ze een mooi overzicht op de parkeervloer, dat geeft een groots gevoel. Bovendien kun je meteen zien waar nog plek is.” (…) De Architekten Cie. werden ingeschakeld voor de bovengrondse parkeergarage.

Het volledige artikel

Parkeergarage visitekaartje gemeente

leest u in Verkeer in Beeld magazine #2.

Lees ook:

Bloomingcity Nieuwegein vernieuwt Openbare Ruimte

op Straatbeeld.nl.

Terug naar overzicht projecten >>>