Lekkageproblemen Alrijne behoren tot het verleden

maandag 28 september 2015
timer 5 min
Het Alrijne Ziekenhuis in Alphen aan de Rijn rekende af met lekkages. De oude toplaag van het parkeerdek was namelijk al vrij snel versleten. Hemelwater kreeg vrij spel en zorgde voor veel overlast. 'Het regende binnen net zo hard als buiten.' Het dak is nu volledig waterdicht en scheuroverbruggend gemaakt dankzij Triflex.

Duidelijk, netjes en strak. Dat is de onlangs gerenoveerde parkeergarage van het ziekenhuis. Dat koos voor een open uitstraling, gangbare kleuren en een compleet nieuw lichtplan. Zodat het voor de bezoeker in een oogopslag duidelijk is waar hij zijn auto kwijt kan.

 

'Mensen zijn voor een bezoek aan de arts toch wat gespannen', zegt teamleider civiele techniek Hans van Katwijk van Alrijne Ziekenhuis. 'Dan is het van belang dat je een goede belijning hebt, dat zegt namelijk meer dan borden, heldere kleuren gebruikt, duidelijke vakken hebt en goede voetgangerspaden.'  


Nieuw lichtplan

Applicateur Blom Flooring Systems raadde aan om licht- en donkergrijs te gebruiken, omdat dat gangbare kleuren zijn. Van Katwijk nam dat advies ter harte. 'Het is duidelijk, netjes en strak.' De rijpaden en parkeervakken zijn lichtgrijs en de voetgangers- en zebrapaden donkergrijs. De invalidenplekken zijn voorzien van grote logo's. Er komen nog parkeervakken voor elektrische auto's en die worden groen. 


Ook werd de garage voorzien van een compleet nieuw lichtplan. De oude tl-buizen maakten plaats voor moderne led-verplichting. Schijnt de zon? Dan wordt het licht in de parkeergarage gedimd. En 's avonds branden de lampen ook niet voluit. Op het moment dat er beweging wordt gedetecteerd dan schijnt het licht feller. 'Als organisatie hechten we veel waarde aan milieu en duurzaamheid', legt Van Katwijk uit. 


Versleten dakafwerking

Het Alrijne Ziekenhuis Alphen aan de Rijn is een poliklinisch ziekenhuis met een eigen operatieafdeling (drie operatiekamers en uitslaapkamer) en een groot pijnbehandelcentrum. Patiënten gaan na een operatie later op de dag weer naar huis. De poliklinieken sluiten dan wel om 18.00 uur, er zijn nog wel externe partijen als een huisartsenpost, een dag- en nachtapotheek en twee verpleegafdelingen vanuit het verpleeghuis Oudshoorn. En die maken ook gebruik van de parkeergarage. 


De slijtlaag en de waterdichtheid van de parkeergarage waren na bijna 10 jaar na de oplevering compleet weg. 'Het regende binnen bijna net zo hard als buiten.' Het ziekenhuis koos dit keer heel bewust om het dak af te dichten met Triflex. Met het volledige gewapende Triflex ProPark systeem variant 1 om precies te zijn. De hellingbanen werden voorzien van het slijtvaste Triflex ProPark systeem variant 3 en op de begane grond werd een Triflex DCS-C systeem toegepast. 


De complete toplaag van het dak moest worden vervangen en die klus nam Blom Flooring Systems op zich. De parkeergarage heeft twee lagen (begane grond en een parkeerdak) en beslaat ruim 6.500 vierkante meter. Dat is inclusief op- en afrit en hellingbanen. 


Veel ervaring zorginstellingen

Grootste uitdaging was dat de parkeergarage continu open moest blijven. 'We hebben steeds overlegd en besloten de fases waarin het werk werd uitgevoerd, kleiner te maken. Zodat er minder hoefde te worden afgezet.' 

 

Het zeer snel uithardende coatingsysteem op basis van PMMA zorgde ervoor dat de afgesloten gedeelten snel weer beschikbaar waren. Op die manier bleef de overlast voor bezoekers en personeel zoveel mogelijk beperkt. 


Parkeergarage is visitekaartje in de zorg

Triflex heeft in de loop van de jaren veel ervaring opgedaan bij zorginstellingen. Zo behoren de lekkageproblemen van parkeergarage van Medisch Centrum Leeuwarden definitief tot het verleden.   Al vanaf de opening stond een renovatie gepland om de lekkage en de daardoor ontstane betonschades aan te pakken. 

 

De vloeren van parkeergarage Orbis Medisch Centrum te Sittard werden volledig gerenoveerd om eventuele toekomstige schade aan de constructie te voorkomen. Allerlei scheurtjes zijn voorzien van een injectiehars en vervolgens is het gehele vloerveld voorzien van het Triflex DCS-C systeem. Het is weer een visitekaartje van Orbis.


Parkeergarage continu geopend

Dankzij het snel uithardende systeem, kan er in fases worden gewerkt. Op die manier blijft de  doorstroming goed. 'Patiënten en cliënten hoefden daardoor niet extra zenuwachtig te worden', zegt Van Katwijk. De teamleider vertelt dat door in december te beginnen ze hadden gehoopt om in de kerstvakantie enkele fases klaar te krijgen. Met de producten van Triflex kan immers tot -2 graden worden doorgewerkt. 'Helaas zat het weer tegen. Het heeft te veel geregend in deze periode en ja, dan kan je niets doen. Uiteindelijk waren we pas in mei klaar'. 

 

De werkzaamheden verliepen echter zonder al te veel problemen. 'We hadden steeds heel goed overleg met de firma Blom. Er waren korte lijnen en er was een goede communicatie. We wilden ervoor zorgen dat patiënten en cliënten zo min mogelijk overlast van de werkzaamheden hadden.' Uiteindelijk kreeg het ziekenhuis niet veel klachten. 'Dat komt ook omdat we de parkeerroutes open hielden'. 

 

Van Katwijk is tevreden over het eindresultaat. 'We wilden de lekkage goed aanpakken en er voor lange tijd vanaf zijn. Die tien jaar bedrijfsgarantie die op het project afgegeven wordt, helpt zeker bij zo'n beslissing'.  

Lees verder

Pleidooi voor extra parkeervergunningen Amsterdamse docenten

27 mei om 10:03 uur
CDA-gemeenteraadsleden voor de Amsterdamse gemeenteraad Lotte Schipper en Diederik Boomsma pleiten ervoor om extra…
Lees verder »

Checklist: parkeren in de anderhalvemeter-samenleving

19 mei om 12:45 uur
COVID-19 zorgt ervoor dat ook met andere ogen gekeken moet worden naar de invulling van het parkeervraagstuk. Hoe…
Lees verder »

Einde aan gratis parkeren Birò's

14 mei om 10:40 uurtimer5 min
De landelijke wetgeving zorgt voor een einde aan de onduidelijkheid rondom het parkeren van Birò's, Carvers en…
Lees verder »

Veilige en duidelijke parkeerplaatsen

13 mei om 14:49 uurtimer1 min
In parkeergarages door heel Nederland zie je naast de standaard parkeerplekken een grote diversiteit aan speciale…
Lees verder »

Parkeerdata bevestigen mobiliteitsherstel in Europa

12 mei om 11:40 uur
Parkeerdata uit zeven Europese landen bevestigen dat de mobiliteit in Europa herstelt en dat digitale…
Lees verder »

Bereid je voor op een flexibele werkomgeving met smart parking

11 mei om 12:03 uur
Na een lange periode in de wachtstand, krijgt Nederland eindelijk weer wat ruimte. In zijn persconferentie…
Lees verder »

Natuurmonumenten wil betaald parkeren invoeren

21 apr om 11:41 uur
Om het beheer van natuurgebieden te bekostigen, wil Natuurmonumenten dit jaar nog betaald parkeren gaan invoeren.…
Lees verder »

Kolossale parkeergarage bij Jumbo Nieuwegein opgeleverd

16 apr om 14:49 uurtimer4 min
De parkeergarage bij het nieuwe distributiecentrum van Jumbo in Nieuwegein is klaar. In bouwteamverband werd de…
Lees verder »