Mechelen onderzoekt komst fietsparkeerboot

maandag 2 december 2013
timer 2 min
Het Mechelse stadsbestuur heeft 50.000 euro uitgetrokken om te onderzoeken of een zogenaamde fietsparkeerboot een oplossing kan bieden voor het fietsprobleem op de Vismarkt. Marina De Bie (Groen) wil het Nederlandse voorbeeld van extra fietsenstallingen overnemen in Mechelen. 

Mechelen onderzoekt komst fietsparkeerboot

Populair


Onder meer in Amsterdam is een dergelijke boot met fietsenrekken te vinden. ‘Aan de Vismarkt kan dit mogelijk een oplossing zijn voor de vele fietsen die kriskras op de markt gestald staan’, zegt ze. ‘Bedoeling zou zijn om de fietsen op een soort van ponton te kunnen stallen . Het is een manier om fietsen nog populairder te maken in de stad. We hebben de ambitie om ons nog sterker te profileren als fietsstad. Daarom gaan we ook nog meer inzetten op fietspaden en op de verlenging van de fiets-o-strade die tot Antwerpen reikt. Die willen we graag doorgetrokken zien tot aan de vernieuwde stationsbuurt maar ook daar moet verder over worden onderhandeld’, zegt De Bie.

Auto’s weren

Auto’s worden nog meer geweerd uit de binnenstad. ‘We gaan op zoek naar betere manieren om aan de winkeliers in de binnenstad te leveren door de stadsdistributie aan te passen en op punt te stellen. Om dat verder te onderzoeken, hebben we eveneens 50.000 euro ingeschreven in de begroting’, zegt de Bie. Behalve een fietsparadijs wil Mechelen ook een klimaatneutrale stad worden. Om onder meer hoogrendementsglas te plaatsen in overheidsgebouwen, nieuwe CV-ketels te plaatsen en een energiescan te laten maken van alle stadsgebouwen, is 12 miljoen euro ingeschreven in de begroting. ‘Ongeveer negen miljoen euro daarvan gaat naar het vergroenen van het wagenpark’, zegt De Bie.

Groene projecten

‘We kiezen voor elektrische auto’s waar mogelijk of anders hybride auto's. We zetten ook 600.000 euro opzij voor Europese groene projecten. Volgend jaar kunnen opnieuw projecten worden ingediend om Europese subsidies te krijgen voor duurzame projecten. We willen ons nu al voorbereiden met een aantal dossiers. De 600.000 euro zetten we opzij om het gedeelte te financieren dat de stad zelf zal moeten betalen wanneer een project wordt goedgekeurd’, zegt ze.