Op 6 juli 2025 gaf TeamAlert het startsein voor de zomercampagne ‘Rij Drugsvrij’ op festival Ploegendienst in Breda. De aftrap komt niet uit de lucht vallen: uit recente cijfers van het AD blijkt dat in de eerste helft van 2025 meer verkeersdeelnemers onder invloed van drugs of een combinatie van middelen zijn aangehouden dan onder invloed van alleen alcohol. Jongeren vormen een aanzienlijke groep binnen deze cijfers. TeamAlert speelt hierop in met een vernieuwde aanpak, gebaseerd op inzichten uit eigen onderzoek: voorlichting die niet wijst met het vingertje, maar aansluit bij de leefwereld van jongeren zelf.
TeamAlert start zomercampagne ‘Rij Drugsvrij’

Foto: Shutterstock
Drugsgebruik in verkeer stijgt
Waar alcohol lange tijd de grootste risicofactor was in het verkeer, blijkt het aandeel van drugsgebruik – al dan niet in combinatie met alcohol – fors toegenomen. Jongeren onderschatten daarbij regelmatig de risico’s. Zo denken sommigen dat bepaalde drugs hen alerter maken achter het stuur, terwijl uit onderzoek blijkt dat de combinatie van alcohol en drugs het risico op een ongeval tot 200 keer groter maakt.
Daarnaast leeft het hardnekkige misverstand dat rijden onder invloed van drugs minder gevaarlijk zou zijn dan onder invloed van alcohol. Hoewel jongeren in veel gevallen moreel afwijzend staan tegenover rijden onder invloed, geven ze in de praktijk toch toe aan gemak, groepsdruk of impulsief gedrag.
Drugs zijn bovendien relatief goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Tegelijk ontbreekt het vaak aan kennis over de invloed van drugs op rijvaardigheid. Dit maakt gerichte en langdurige gedragsinterventies noodzakelijk – campagnes die jongeren aanspreken, niet afschrikken.
Jongeren bepalen zelf de toon
Om een effectieve campagne te kunnen voeren, deed TeamAlert in 2024 grootschalig onderzoek onder ruim 1.000 jongeren. De belangrijkste uitkomst: jongeren willen geen belerende boodschap, maar herkenning, eerlijkheid en échte verhalen van leeftijdsgenoten. Daarop ontwikkelde TeamAlert een aanpak waarin peer-to-peer communicatie centraal staat. De campagne ‘Rij Drugsvrij’ is dus een interventie die jongeren op hun eigen terrein ontmoet: op festivals, via sociale media en met content die door henzelf als geloofwaardig wordt ervaren.
Interventies
De kick-off op festival Ploegendienst in Breda past in die lijn. Jongeren werden op een toegankelijke manier aangesproken via de interventie Streettalk Drugs. Een laagdrempelige interventie waarbij voorlichting gecombineerd werd met interactie: bezoekers konden draaien aan het ‘Rad van Rij Drugsvrij’, waarmee prijzen als taxi’s naar huis, gratis drugstests of mocktails te winnen waren.
Daarnaast gingen speciaal opgeleide jongerenvoorlichters het gesprek aan met bezoekers: Hoe kom je veilig thuis? Heb je vooraf nagedacht over vervoer? Wat doe je als je vrienden wel onder invloed willen rijden? Het doel is om jongeren te stimuleren al vóór een feestje na te denken over hun terugrit, bijvoorbeeld door het vooraf regelen van vervoer of het aanstellen van een ‘Bob’.
Verder bevat de campagne nog:
- Verhalen uit de bus: podcast De Nacht Na Het Feest
- Online en op straat: zichtbaarheid waar het telt
Alleen door continu aanwezig te zijn in de leefwereld van jongeren – van festivals tot TikTok – is er kans op blijvende gedragsverandering. De campagne loopt de hele zomer door.