Modernste garage tegen de vlakte

maandag 2 mei 2011
timer 2 min
Volautomatische garage Zwolle tegen de vlakte De modernste parkeergarage van Nederland wordt definitief niet afgebouwd. Gemeente Zwolle en eigenaar Van der Reijd Groep hebben besloten om het stalen geraamte aan de Assendorperdijk tegen de vlakte te gooien. Een simpeler parkeergarage komt er voor terug.
Modernste garage tegen de vlakte


Doorn in het oog


Het metalen karkas - deels bedekt met zonnepanelen - is al jaren een doorn in het oog van bewoners en gemeente. Ooit aangekondigd als een hypermoderne volautomatische garage, bleef de ontwikkeling van de parkeertoren steken bij de bouw van een stalen constructie. Vorig jaar maande de gemeente bouwer Van der Reijd Groep al aan tot een definitieve oplossing: afbouwen of slopen. Volgens een gemeentewoordvoerder had de gemeente er weinig hoop meer op dat de parkeergarage - in de volksmond al een 'spookgarage' genoemd - zou worden voltooid. \"We hebben de eigenaar daarom opgeroepen om met een constructieve oplossing te komen.\"

Alternatief


Inmiddels is er een alternatief bedacht. De gemeente heeft dat plan momenteel in onderzoek. De verwachting is dat het concrete plan op korte termijn door Van der Reijd gepresenteerd zal worden. De Van der Reijd Groep kon deze week niet reageren. Mede-eigenaar Joël van der Reijd liet vanuit Duitsland weten: \"Ik weet niet hoe de stand van zaken momenteel is.\" Huurders van het aangrenzende gebouw De Weezenlandstaete - waar onder deze krant - zijn echter al eerder deze maand benaderd door Van der Reijd en ingelicht over de plannen.

Vier miljoen investering


De parkeergarage aan de Assendorperdijk zou in eerste instantie vijf lagen hoog worden en plaats bieden aan 360 auto's. Door zonne-energie moesten auto's volautomatisch op hun plaats worden gezet. Van der Reijd groep heeft inmiddels vier miljoen euro in het project geïnvesteerd. Het is het Zwols investeringsbedrijf niet gelukt om voldoende geld bij elkaar te krijgen om de garage af te bouwen. Daar was nog eens zes miljoen euro voor nodig.

Bekijk hier een archiefvideo:

http://www.youtube.com/watch?v=ylK4YkL0skk&feature=player_embedded

Bron: De Stentor

Terug naar overzicht nieuws >>>