Nieuwe ventilatienorm omhoog

maandag 27 juni 2011
timer 2 min
De ventilatienorm voor parkeergarages wordt binnenkort drie keer zo hoog als nu in de Appelaar het geval is. Dat zegt Peter van de Leur, lid van de NEN-commissie parkeergarages die de normen voor garages opstelt.
Nieuwe ventilatienorm omhoog




Nieuwe normering


Nog deze maand wordt de nieuwe normering verwacht. Vooral de brandweer is voorstander van de betere ventilatie omdat zij de garage enkel goed kan betreden als de rook beter wordt afgevoerd.


Te lage eisen


Parkeergarage de Appelaar heeft volgens Van de Leur een ventilatiesysteem dat voldoet aan lage eisen. Hij spreekt van 'een klassiek ventilatiesysteem met beperkte ventilatie'. Het systeem in de Appelaar ververst twintig keer per uur het volume aan lucht in de garage. De normering voor nieuwe parkeergarages wordt een verversing van zestig keer per uur.


Rapport NIFV


Van de Leur is erg nieuwsgierig naar het rapport van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) over de brand in de Appelaar. Het rapport wordt halverwege volgende week openbaar gemaakt. Het NIFV heeft niet alleen gekeken naar het optreden van de brandweer tijdens het blussen, maar ook bij voorbeeld of de bouwvergunning op de juiste gronden is verleend en of de brandweer voldoende was voorbereid op het blussen van de brand in de garage. Overigens heeft Van de Leur nog geprobeerd om vlak na de brand zelf polshoogte te nemen in de garage, maar toen was al begonnen met de opruimwerkzaamheden en was een bezoek zinloos.


Afschaffen ventilatiesystemen


Zelf is Van de Leur, tevens professor brandpreventie in Gent en adviseur brandveiligheid bij ingenieursbureau DGMR, voorstander van het afschaffen van ventilatiesystemen in parkeergarages. Hij ziet meer in het gecontroleerd uit laten branden van parkeergarages.

Terug naar overzicht ParkeerNieuws >>>