Papieren parkeerbon verleden tijd

maandag 3 februari 2014
timer 2 min
Vanaf 1 februari 2014 is Amsterdam de eerste Nederlandse gemeente met volledige digitale (fiscale) parkeerhandhaving. Parkeerders die in Amsterdam niet betalen voor parkeren ontvangen de parkeerbon alleen nog thuis op de mat. Net zoals bij snelheidsovertredingen. Met deze digitaliseringslag, die Cition uitvoert, kan worden bespaard op de kosten en worden voldaan aan de omvangrijke bezuinigingsdoelstelling van de gemeente Amsterdam.

Papieren parkeerbon verleden tijd



Het digitaliseren van de parkeerhandhaving heeft geen invloed op het parkeerbeleid in Amsterdam. Er wordt nog steeds gehandhaafd volgens de parkeerverordening van de gemeente Amsterdam. Wel wordt er meer gecontroleerd. De kans op een naheffingsaanslag (nha) is door de digitale werkwijze wel groter. In 2013 zijn met de scanauto’s en –scooters 25 miljoen controles uitgevoerd. Drie keer zoveel als in 2010, toen nog grotendeels handmatig werd gecontroleerd op betaald parkeren. Omdat er geen nha’s meer geprint hoeven te worden is Cition in staat het aantal controles in 2014 nog verder op te voeren.

Cition heeft in 2013 alle parkeervergunningen gedigitaliseerd en bij de parkeerautomaat is kentekeninvoer verplicht. Iets minder dan de helft van de kortparkeerders maakt gebruik van de mobiele telefoon om te betalen. Ook dit gebeurt volledig op kenteken, dus zonder transponderkaarten zoals in veel andere gemeentes het geval is.

Halverwege het vorige jaar verdween het parkeerkaartje al uit het Amsterdamse straatbeeld. Per 1 februari 2014 zal de papieren bon achter de ruitenwisser verleden tijd zijn. Dat scheelt op jaarbasis zo’n 70 kilometer aan bonpapier.