Parkeerder waardeert een goed ontworpen parkeergarage

woensdag 8 juni 2011
timer 3 min
De groei van het wagenpark in ons land en de toenemende schaarste aan ruimte heeft tot gevolg dat er de komende jaren nog veel parkeergarages zullen worden gebouwd. Steeds vaker wordt het parkeren in een gebied in een parkeergarage opgelost.
Parkeerder waardeert een goed ontworpen parkeergarage

{igallery 125}

Parkeerder waardeert een goed ontworpen parkeergarage

De groei van het wagenpark in ons land en de toenemende schaarste aan ruimte heeft tot gevolg dat er de komende jaren nog veel parkeergarages zullen worden gebouwd. Steeds vaker wordt het parkeren in een gebied in een parkeergarage opgelost. Parkeergarages worden zo ook steeds belangrijker als 'visitekaartje' van een gebied.

Tekst: Hillie Talens (CROW) en Jeroen Quee (Grontmij Parkconsult)

Een helder en overzichtelijk ontwerp is een cruciale voorwaarde voor een goed gewaardeerde parkeergarage. Dit is des te meer zo daar het ontwerp van een parkeergarage, nadat deze gebouwd is, niet of nauwelijks meer is te veranderen.

Visitekaartje


Om te komen tot een echt goed ontworpen up-to-date parkeergarage is echter meer nodig dat het sec voldoen aan de eisen. Door nadrukkelijk aandacht te geven aan aspecten als kwaliteit, klantvriendelijkheid en duurzaamheid, gedurende het gehele ontwerpproces, kan worden bereikt dat parkeergarages hun 'rol' als visitekaartje volwaardig kunnen vervullen. Een parkeergarage blijkt dan toch niet zo'n eenvoudig gebouw te zijn als misschien gedacht!

Houvast voor de ontwerper


Om dit besef verder te ondersteunen, en de ontwerper meer houvast te bieden heeft het CROW de Ontwerpwijzer Parkeergarages uitgegeven. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe een goed ontworpen parkeergarage kan worden gerealiseerd. Grontmij heeft de tekst van de Ontwerpwijzer Parkeergarages geschreven, begeleid door een werkgroep van deskundigen uit de parkeerpraktijk. De Ontwerpwijzer is op 5 april 2011 ten doop gehouden op de Parkeervak 2011.

Het ontwerpproces in negen stappen


Het ontwerpproces van een parkeergarage verloopt van initiatief en probleemstelling, via ontwerp en organisatievorm, tot realisatie, ingebruikname en de gebruiksfase. Dit gehele proces kan in 9 stappen worden beschreven. De eerste 8 stappen zijn ook al gehanteerd in de publicatie 'Stappenplan bouwproces parkeergarages'. Voor deze Ontwerpwijzer is een negende stap toegevoegd, die recht wil doen aan het feit dat ook nadat de parkeervoorziening in gebruik is genomen, de kwaliteit doorlopend aandacht vraagt: dit vraagt om monitoring en het hanteren van een kwaliteitskeurmerk.

Duurzaamheid


Door per stap in het ontwerpproces na te gaan op welke manier duurzaamheid kan worden verankerd in het ontwerp, wordt recht gedaan aan het toenemende belang van een duurzame benadering. Deze  is gestoeld op de zogenaamde 'Trias Energetica', die in beginsel geldt voor het gebruik van energie maar ook kan worden toegepast op thema's zoals water en materialen. De uitwerking van plannings- en ontwerpactiviteiten op het milieu wordt bij een duurzame aanpak in alle fasen van de totstandkoming van het project tot een minimum beperkt. Ook wordt in het boek aandacht besteed aan het principe van duurzaam bouwen en duurzaam inkopen.

Andere voertuigen


Bij parkeergarages wordt vaak uitsluitend aan de personenauto als te parkeren voertuig gedacht. Toch zijn er ook andere voertuigen waaraan een parkeergarage ruimte kan bieden. Door een toename van het gebruik van de fiets met name naar het station, maar ook naar de stadscentra ontstaat op deze plaatsen een grote parkeerdruk van fietsen. Op dit moment wordt met succes de fiets gecombineerd met de auto in één parkeergebouw. Hierdoor ontstaat niet alleen ruimtewinst maar ook efficiencywinst. Ook is een voorbeeld bekend van combinatie van touringcars en personenauto's in een parkeervoorziening. Beide combinaties worden in de publicatie beschreven.

Terug naar overzicht producten >>>