Parkeergarages brandwerend met Ytong Multipor

vrijdag 18 februari 2011
timer 2 min
Uit een recente brandproef uitgevoerd in het Brandlaboratorium MPA Braunschweig blijkt Ytong Multipor de beste keus om parkeergarages brandwerend te maken. Ytong Multipor, van producent Xella, verlengt de brandwerendheid met 120 minuten.
Parkeergarages brandwerend met Ytong Multipor



Ecolabel Natureplus


Ytong Multipor is sinds kort ook houder van het ecolabel Natureplus, dat ecologische en duurzame bouwmaterialen certificeert. Het aanbrengen van Ytong Multipor levert een aanzienlijke bijdrage aan de reductie van het energieverbruik en hiermee een daling van de CO2-uitstoot van bestaande constructies zoals bijvoorbeeld bergingen, kelders en (ondergrondse) passages.

Brandproef


De brandproef werd uitgevoerd met Ytong Multipor platen in een dikte van 60 en 100 millimeter bevestigd met lijmmortel tegen een 200 millimeter dikke massieve betonnen vloerconstructie. Na twee uur verhitting was de temperatuur  op de meest gevoelige plek, de lijmmortel, bij de 60 millimeter dikke Ytong Multipor platen 170 graden Celsius en bij de 100 millimeter dikke platen 101 graden Celsius. Gedurende de brandproef en na het afkoelen bleven alle Ytong Multipor platen hechten aan het beton.

Met 120 minuten verbeterd


Op basis van deze brandproef kan worden geconcludeerd dat met Multiporplaten in een
dikte van 60 millimeter de brandwerendheid van een bestaande betonnen vloerconstructie met 120 minuten worden verbeterd. Multipor kan ook worden toegepast als extra dekking voor brandwerendheid in plaats van de dikkere dekking op de staalwapening, hierdoor kan een betonconstructie slanker worden gedimensioneerd

Cultuur van duurzaamheid


Sinds kort is Ytong Multipor houder van het ecolabel Natureplus. Natureplus is een internationale milieuorganisatie die ecologische en duurzame bouwmaterialen certificeert.  Het doel is om een cultuur van duurzaamheid te ontwikkelen binnen de bouwsector. Om dit doel te bereiken heeft Natureplus een ecolabel ontwikkeld voor op de toekomstgerichte duurzame bouwproducten.

Over het product


Door de gemakkelijke verwerking van de brandwerende isolatieplaten is Ytong Multipor kosten- en tijdsbesparend en behoeven de platen geen afwerking. Daarnaast blijkt dat het aanbrengen van Ytong Multipor een aanzienlijke bijdrage levert aan de reductie van het energieverbruik en hiermee een daling van de CO2-uitstoot van bestaande constructies zoals bergingen, kelders en (ondergrondse) passages.
 

Terug naar overzicht producten >>>