Moderne parkeeroplossing voor Gemeente Amsterdam

dinsdag 23 april 2024

Sinds 1 januari 2024 is P1, onderdeel van Q-Park Nederland, officieel de parkeerdienstverlener voor betaald parkeren in Amsterdam. Om de parkeerhandhaving efficiënter en automatisch te laten verlopen, startte de gemeente Amsterdam een project samen met Q-Park Nederland en ScanGo.  

ScanGo maakt sinds 2023 onderdeel uit van het internationaal opererende Visma, een organisatie die bedrijfskritische SaaS-softwareoplossingen aanbiedt in diverse segmenten. Een van die segmenten is de parkeermarkt.  

Scanautoplatform 

Voor de parkeerhandhaving in Amsterdam is een scanautoplatform van het bedrijf ingezet. “Dit platform is de ruggengraat van het handhavingsproces en verwerkt alle data die de 24 scanauto's waarnemen”, aldus een van de oprichters van ScanGo. “Fiscale overtredingen binnen de regimetijden worden na tal van automatische controles automatisch herkend. Na een laatste beoordeling worden deze vervolgens aangeboden ter inning”. Daarnaast wordt er gecontroleerd op bepaalde Mulder-feiten, zoals parkeren op de stoep. Inning van Mulder-feiten wordt via het CJIB gedaan. De gegevens hiervoor worden aangeleverd via de nieuwe BUBS-koppeling. 

Speciale software 

Het platform van het bedrijf biedt echter nog veel meer. Ook wordt er namelijk gebruikgemaakt van de speciale ScanGo RoadSignRadar-software, waarmee automatisch parkeerborden worden herkend in de openbare ruimte. Deze informatie wordt gebruikt ter ondersteuning bij reacties op, en het voorkomen van, bezwaarschriften. Om de gereden kilometers van de scanauto optimaal te benutten, wordt met de StreetlightScan-software tegelijkertijd de werking van de straatlantaarns gecontroleerd. “Als een straatlantaarn defect blijkt te zijn, krijgt de gemeente hiervan een signaal. Zo kan deze vervolgens worden gerepareerd”. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de beschikbare parkeerplaatsen in de stad, levert het bedrijf ook statistische informatie aan over de beschikbaarheid en bruikbaarheid van parkeerplaatsen. Is een parkeerplaats bezet – anders dan door een geparkeerde auto – dan wordt deze informatie ook aangeleverd.  

Het platform biedt bovendien modules voor zero-emissiezones en milieuzones. Een andere innovatie is de WasteDetector, waarmee automatisch afvaldumpingen kunnen worden gesignaleerd. 

Schaalbaar 

De oplossing die in Amsterdam is geïmplementeerd, wordt ook bij een groeiend aantal andere gemeentes ingezet, waaronder Hoorn, Amstelveen, Almere en Zaanstad.