Rotterdam toch meer betaalpalen

maandag 27 januari 2014
timer 2 min
Er is veel kritiek geuit op de proef met kentekenparkeren in het Oude Noorden in Rotterdam. De afstanden tussen de nieuwe parkeerpalen is te groot, waardoor er nu toch meer parkeerautomaten geplaatst zullen worden.

Rotterdam toch meer betaalpalen

Proef?


Op 16 september 2013 startte een proef kentekenparkeren in het Oude Noorden in Rotterdam. Er zijn zeventien parkeerautomaten geplaatst om te testen of de afstand tot de verschillende automaten niet te groot was. Nog voor de proef in december afliep, kwamen er al meer dan honderd reacties binnen bij het Meldpunt Kentekenparkeren.


Kritiek?


Gebruikers van de nieuwe automaten gaven het kentekenparkeren een cijfer van drie op een schaal van 1 tot 10.  De kritiek is met name gericht op de afstand tussen de palen en het gebruiksgemak. Het aantal parkeerautomaten in het Oude Noorden was tijdens de proef teruggeschroefd van 138 naar 17, wat te weinig bleek te zijn. De loopafstand was te ver, mensen hadden moeite de nieuwe palen te vinden en het kentekenparkeren bleek niet gebruiksvriendelijk voor senioren en mensen met een beperking. Zij vonden het betaalsysteem onbegrijpelijk. ?


Minder parkeerautomaten


Er werd niet alleen kritiek geleverd op de afstand tussen de parkeerautomaten. Het totaal aantal automaten in Rotterdam zou in eerste instantie teruggeschroefd worden van 2900 naar 350. Door de tekortkomingen tijdens de proef heeft de verantwoordelijke wethouder van verkeer, Jeanette Baljeu, echter besloten om dat aantal te verhogen naar totaal 600 automaten in de stad. Hierdoor vallen de kosten echter hoger uit dan gepland.


Realisatie in 2014


De resultaten van de proef zijn aan de gemeenteraad voorgelegd, waarna er stapsgewijs steeds meer oude parkeerautomaten vervangen zullen worden door de nieuwe parkeerpalen met kentekenparkeren. Het is de bedoeling dat aan het eind van 2014 in Rotterdam alleen nog maar parkeerautomaten zijn met het nieuwe parkeersysteem.