Rotterdam wint prijs Meest EV-vriendelijke gemeente

dinsdag 15 november 2022

De meest vriendelijke gemeente voor elektrische rijders van Nederland is bekend: Gemeente Rotterdam. ALD Automotive reikte voor het eerst deze prijs uit voor Meest EV-vriendelijke gemeente.

De gemeente Rotterdam is verkozen door de vakjury, Lonneke van der Horst & Chris Heiligers (ALD Automotive), Marina van Helvoort (VER), Marc Klaver (Automotive journalist) en Carlo van de Weijer (Mobility Expert TU Eindhoven). De vakjury heeft Rotterdam verkozen omdat zij het EV-beleid van Rotterdam vooruitstrevend en helder vinden. Deze termen zijn gebaseerd op de betrokkenheid van de inwoners, de logistieke sector en de laadinfrastructuur.  De gemeente geeft het goede voorbeeld met het EV-beleid voor het eigen gemeentelijke wagenpark. Rotterdam laat hiermee onder meer Utrecht en Amsterdam achter zich. 

Koploper met hoge ambities

Nederland heeft hoge ambities als het gaat om elektrisch rijden. Logisch, vindt Lonneke van der Horst van ALD Automotive: "Verkeer is verantwoordelijk voor een vijfde van de totale CO2-uitstoot in Nederland. Nederland is een van de koplopers binnen Europa als het gaat om elektrisch rijden. Maar door de versnelde elektrificering van mobiliteit lopen wij in Nederland tegen beperkingen aan. Een van de belangrijkste barrières is de infrastructuur van openbare laadpalen in combinatie met de grenzen van het energienetwerk."

Vooruitstrevend beleid

Gemeente Rotterdam is vooruitstrevend in haar beleid. Dat ziet ook Marina van Helvoort, directeur van de Vereniging Elektrische Rijders en lid van de vakjury. “Natuurlijk is het geen gemakkelijke keuze omdat je bij veel gemeenten mooie duurzame mobiliteitsinitiatieven ziet. Toch is onze keuze op Rotterdam gevallen. "Rotterdam heeft oog voor de belangen van de EV-rijder. Zo kan je in Rotterdam nog steeds bij een publieke laadpaal voor 26 ct/kWh laden. Een stad met een sterk publiek netwerk en met ook steeds meer snellaadpunten. Dat vinden we belangrijk vanuit VER." 

Lonneke van der Horst vult aan: “Ook mooi voorbeeld van hoe deze gemeente elektrisch rijden weet te stimuleren is door bedrijven in de logistieke sector die elektrisch vervoer inzetten, te laten genieten van privileges zoals verruimde laad- en lostijden omdat elektrisch vervoer stiller is. Dat zijn belangrijke initiatieven die bijdragen aan het verduurzamen van de mobiliteitssector.”

Programmamanager Elektrisch Rijden bij de gemeente Rotterdam, Arjan Oranje, is vereerd met de award: “De gemeente werkt aan een gezonde, aantrekkelijke en schone stad. Dat doen we samen met bewoners, bedrijven en bezoekers. Hierin heeft mobiliteit een grote rol. We stimuleren uitstootvrije mobiliteit om te zorgen voor gezonde lucht in de stad. Voor 2050 maken we al het gemotoriseerd vervoer in realiseerbare stappen uitstootvrij. We beginnen daar waar de alternatieven voorhanden zijn. En deze award beloont ons werk waar we mee bezig zijn!”

Uitdagingen bespreekbaar maken

Rotterdam maakt ook de uitdagingen om elektrisch rijden te stimuleren bespreekbaar. Lonneke van der Horst: “Het is belangrijk deze niet uit het oog te verliezen. Zorgen om de toekomstige netcapaciteit, tekort aan technisch geschoold personeel en het gebrek om ook als gemeente gebruik te kunnen maken van landelijke subsidieregelingen, maken trajecten mogelijk extra kostbaar. Deze factoren werken vertragend op de uitrol van elektrisch vervoer en moeten ook aangepakt worden om een volgende stap in de energietransitie te kunnen maken.”

Nationaal Hubcongres

Op 15 december 2022 vindt het Nationaal Hubcongres plaats in Rotterdam. Meer informatie en aanmelden kan hier.