Rotterdam zoekt ruimte voor de 1.5 metersamenleving

vrijdag 8 mei 2020

In de nieuwe 1.5 metersamenleving is de verdeling van de ruimte op straat een urgent thema. De gemeente Rotterdam neemt daarom maatregelen om de ruimte op straat te herverdelen, zodat fietsers en voetgangers meer ruimte krijgen.

De maatregelen

Een aantal maatregelen worden direct uitgevoerd. Zo wordt de groentijd van verkeerslichten voor fietsers en voetgangers verlengd voor een betere doorstroming, en hoeven zij  geen knop meer in te drukken. Dit wordt met speciale stickers bij de knoppen aangegeven.

Daarnaast komt er meer ruimte voor fietsers en voetgangers op straten en boulevards waar de ruimte te krap is, door de auto minder ruimte te geven. In straten waar smalle trottoirs zijn, worden mogelijk parkeerplekken opgeheven om ruimte te creëren voor passeerruimte of ruimte voor wachtrijen. En zal er op de trottoirs meer gestuurd worden op eenrichtingsverkeer voor voetgangers.

Prikker op de kaart

Via de website http://www.verkeersenquete.nl/v/anderhalvemeter kunnen bewoners en bezoekers met een prikker op een digitale kaart aangeven waar de knelpunten liggen in de stad. Uitgangspunt is het waarborgen van 1,5 meter afstand. Bij elke locatie wordt een aantal vragen gesteld over hoe zij deze plek ervaren en wat mogelijke verbeterpunten zijn.

De gemeente Rotterdam gebruikte deze online participatiemethode al eerder, om inzicht te krijgen in de ervaren verkeersveiligheid en de beleving van de voetganger in de stad. Zo hebben in februari dit jaar 1049 Rotterdammers 3553 locaties aangegeven op de digitale kaart waar het fijn of juist minder fijn is om te lopen. De gemeente combineert de resultaten van deze en de huidige online prikker om de knelpunten voor fietsers en voetgangers zo efficiënt mogelijk op te lossen.