Vijftien jaar geleden koos de gemeente Gouda voor een modulair fietspad van Easypath om flexibel om te kunnen gaan met verzakkingen. Onlangs werd het pad voor het eerst gerenoveerd, met hergebruik van de oorspronkelijke betonelementen en een verbeterde ondergrond.
Herbruikbaar modulair fietspad met steeds betere ondergrond

Foto: Easypath
Voorgeschiedenis
In 2010 legde Easypath in de wijk Goverwelle van Gouda een modulair fietspad van 150 meter lang en 3,5 meter breed aan. Het fietspad maakt deel uit van een van de grootste en oudste fietsverbindingswegen in Gouda. De weg verbindt het centrum met de rand van de stad. Omdat het fietspad op een veenpakket ligt, is verzakking onvermijdelijk. Bovendien liep er vroeger een slootje dwars over de locatie, wat de problematiek verergerde. Daarom besloten de gemeente en Easypath een pilot te starten met hoogwaardige, gewapende prefab betonelementen en lichtgewicht ophoogmateriaal Granulight om de stabiliteit te verbeteren.
Renovatie
Vijftien jaar later besloot de gemeente om het modulair fietspad te renoveren. Renata Cadée, projectleider bij de afdeling openbare ruimte van de gemeente Gouda en verantwoordelijk voor onder meer ophoog-en vergroeningsprojecten en speelvoorzieningen, legt uit waarom: “Het pad was overal zo’n 20 centimeter verzakt met uitzondering van één strook van circa 30 meter waar het slootje heeft gelopen met circa 35 centimeter verzakking. Door het toepassen van Argex op de locatie van het slootje willen we bereiken dat de verzakking daarna stabiel gaat zakken.”
Aanpak
Jim Brouwer, directeur-eigenaar van Easypath, legt uit hoe het bedrijf dat aanpakte: “We hebben de betonelementen losgekoppeld en naar een depot gebracht. Vervolgens hebben we de ondergrond licht uitgevlakt en hebben we een nieuwe opbouw gemaakt met Argex kleikorrels in wegenbouwdoek en een dun laagje zand om te profileren. Daarna hebben we de betonelementen weer teruggelegd.” Logistiek hielp het daarbij dat het modulair fietspad tussen twee kruispunten ligt en dus aan weerszijden een natuurlijke onderbreking heeft.
Elk element draagt mee
Bij de start van de renovatie viel het Cadée en Brouwer op, dat het modulaire fietspad er na vijftien jaar nog altijd technisch goed en strak bij lag. Brouwer: “Dat komt ook omdat de betonelementen gekoppeld zijn, waardoor de elementen elkaar stabiel houden en je niet zoals bij asfalt plaatselijke verzakkingen krijgt. Het fietspad was daardoor nog altijd veilig.”
Geen kapitaalverlies
De renovatie laat daarnaast nog een voordeel van Easypath zien, zegt Brouwer: “Omdat je de betonelementen hergebruikt is er geen kapitaalverlies. Bovendien gaat beton 100 jaar mee, dus hoef je als opdrachtgever maar één keer een investering te doen.
Brouwer benadrukt dat Easypath zich blijft doorontwikkelen: “Waar we vroeger Granulight gebruikten en nu Argex, testen we binnenkort een nog lichter ophoogmateriaal: Armacell. Dit materiaal is gemaakt van gerecyclede petflessen. Dat materiaal wordt verlijmd aan onze elementen, waardoor het fietspad als het ware blijft drijven.” Het modulaire fietspadsysteem is volgens Brouwer vooral interessant voor gemeenten met slappe bodems of boomworteldruk. Daarnaast is het pad eenvoudig demontabel, wat onderhoud aan kabels of leidingen vergemakkelijkt. En de uitvoering is snel: “In Gouda was de hele renovatie in een paar dagen geregeld.”