Royal HaskoningDHV zet flinke stap naar 100% elektrisch rijden

woensdag 12 oktober 2016
timer 3 min
Het aandeel van volledig elektrische auto's op de weg blijft nog teveel achter bij hybrides en standaard auto's, vindt Royal HaskoningDHV. Het ingenieurs- en adviesbureau geeft daar nu een impuls aan met een pilot met 26 auto's die moet leiden naar volledig elektrisch rijden voor ruim 625 leaseauto's. De pilot bespaart naar verwachting al ruim 100 ton CO2 per jaar.

 

Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, worden (deels) fossiel aangedreven leaseauto’s, zoals Volvo's V60, Toyota’s Prius, Mercedessen E-klasse, Volkswagens, Peugeots en Lexussen omgeruild voor de eerste 26 volledig elektrische auto’s. De pilot is bedoeld om in de praktijk te testen hoe het is om volledig 100% elektrisch te rijden. Tegelijkertijd wordt het huidige netwerk van (semi-) publieke laadpalen getoetst op functioneren en de mate waarin de actieradius voldoet in de praktijk. Om vervolgens zo een strategie uit te rollen naar volledig elektrisch voor de ruim 625 leaseauto's in Nederland vanaf 2020.

Vrijwillig

Royal HaskoningDHV heeft de pilot opengezet voor alle medewerkers in Nederland die een leaseauto rijden. De huidige leasecontracten zijn ervoor opengebroken. Meedoen gebeurt op vrijwillige basis. Het gebruik van een 100% elektrische auto vraagt bewuster rijgedrag en planning van ritten. Volgens CEO Erik Oostwegel, die zelf ook in een BMW i3 gaat rijden, is de keuze voor een 100% elektrische leasevloot een logische stap.

 

"Wij adviseren bedrijven en overheden met een breed palet aan diensten waarbij duurzame bedrijfsvoering centraal staat. Duurzaamheid is daarmee voor ons al core business. Dus het doorvoeren in onze eigen bedrijfsvoering is voor ons vanzelfsprekend. Op het gebied van duurzame mobiliteit hebben we al veel kennis en ervaring. Onze eigen afdeling Duurzame Mobiliteit adviseert ons bij het waarmaken van onze ambitie om daar waar mogelijk binnen een jaar of vijf onze complete leasevloot 100% elektrisch te laten rijden.”

 

Goed alternatief bieden

Volgens Royal HaskoningDHV, dat dit jaar 135 jaar bestaat, is de belangrijkste voorwaarde voor een duurzame samenleving dat individuen een alternatieve keuze kunnen maken, zonder of hooguit met een gering verlies aan persoonlijk gemak en rijplezier. De BMW i3 bevat geen benzine aangedreven 'range extender' en is dus met recht 100% elektrisch.

 

BMW Group over de pilot

“De verduurzaming van het wagenpark door de inzet van elektrische auto’s onderbouwt het streven van BMW Group naar duurzame mobiliteit. Royal HaskoningDHV pakt een voorbeeldrol op dat vlak en daar zijn we ontzettend trots op” vertelt Neil Fiorentinos, Algemeen Directeur BMW Group Nederland. “De BMW i3 is niet alleen een innovatieve auto maar staat ook voor een duurzame lifestyle – een beleving voor meer dan 1.600 rijders in Nederland”.

 

Alphabet Nederland over de pilot       

Jorge Bautista, CEO van Alphabet Nederland: "Veel bedrijven staan semi-elektrisch rijden toe, vaak vanwege het huidige fiscale voordeel. Met een aandeel van 5% vol elektrische auto's, is Royal HaskoningDHV een prijzenswaardig voorbeeld voor andere bedrijven door met de juiste motivatie het wagenpark en mobiliteitsbeleid te verduurzamen.”

 

Momenteel rijden er 11.712 volledig elektrische auto’s in Nederland. Eind 2014 waren dat er ruim 6.800. Er zijn nu ruim 83.000 hybride elektrische auto’s. Eind 2014 waren dat er bijna 37.000. Cijfers van Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) en Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW).

Jorge Bautista (Directeur Alphabet Nederland), Erik Oostwegel (CEO Royal HaskoningDHV), Neil Fiorentinos (Directeur BMW Group Nederland)

Lees verder

Handhaving bij parkeren 

6 okt om 12:46 uurtimer4 min
Regelmatig horen wij dat de afdeling handhaving bij de gemeente altijd heel zwart-wit kijkt: je voldoet aan de…
Lees verder »

Parkeren en mobiliteit: aparte werelden, onlosmakelijk verbonden

5 okt om 14:51 uur
Binnenkort, op donderdag 14 oktober, is het Nationaal Congres Parkeren en Mobiliteit in De Doelen in Rotterdam.…
Lees verder »

Volg een walkshop tijdens het Nationaal Congres Parkeren en Mobiliteit

5 okt om 11:59 uurtimer2 min
De mobiliteitscultuur en de parkeeropgave in Rotterdam zijn door de jaren heen veranderd. Tijdens vier walkshops…
Lees verder »

Fiets kwijt, verleden tijd? Een handhavingsalternatief.

5 okt om 09:00 uur
Op een zomerse septemberdag wandel ik in het zonnetje door de stad. Heerlijk die warme nazomerzon op mijn huid.…
Lees verder »

Nieuwbouw in het centrum: maar hoe moet dat met parkeren?

1 okt om 12:25 uur
De Nederlandse steden hebben een forse bouwopgave. Die wordt voor een groot deel ingevuld door inbreiding: het…
Lees verder »

Placetesting: probeer, doe en leer

30 sep om 09:28 uur
Tijdens het Nationaal Congres Parkeren en Mobiliteit komt Rinske Brand, van BRAND The Urban Agency, meer vertellen…
Lees verder »

Tilburg hervormt parkeer- en mobiliteitsbeleid

21 sep om 14:38 uur
De gemeente Tilburg wil nieuw beleid voor deelmobiliteit en parkeren ontwikkelen om de stad in de toekomst…
Lees verder »

Financiën en mobiliteit: welke prikkels werken?

21 sep om 08:52 uur
Zijn financiële of andere prikkels aanleiding om de auto te laten staan? Tamara Madern, lector Schuldpreventie en…
Lees verder »