Samenwerking, data en innovaties maken steden leefbaarder

woensdag 8 januari 2020
timer 3 min
Duurzaamheid en circulariteit accelereren wereldwijd. De doelstellingen zijn ambitieus, evenals de urgentie om ze te realiseren. “Samenwerken met gemeenten en marktpartijen via zogenaamde 'co-opetition' is een snellere weg”, stelt Esther van der Meer, managing director van Parkmobile, expert in digitaal parkeren.

Het van oorsprong Nederlandse Parkmobile is sinds februari 2019 onderdeel van de PARK NOW Group en maakt deel uit van YOUR NOW, de door BMW GmbH en Daimler AG opgerichte joint venture in mobiliteitsoplossingen.  

Van der Meer: Overal ter wereld zijn steden op zoek naar datapartners om samen versneld tot smart mobility-oplossingen te komen. De nood is hoog, terwijl de oplossingen deels nog ontwikkeld moeten worden. Gelukkig is het begin gemaakt. In het Verenigd Koninkrijk hebben we bijvoorbeeld Emission Based Parking geïntroduceerd. Door te werken met variabele parkeertarieven worden automobilisten aangemoedigd om milieuvriendelijkere voertuigen of alternatieve groene vervoerswijzen te gebruiken. Iemand die met een diesel rijdt betaalt meer voor een parkeerplek. Dit zijn de innovaties die niet alleen goed zijn voor ons bedrijf, ze dienen een hoger doel. In de gebieden waar we Emission Based Parking hebben geintrodeceerd wordt het millieu minder belast. De stad wordt gezonder en leefbaarder. Mijn handen jeuken om dit ook in Nederland te implementeren. 

Van der Meer breekt een lans voor samenwerking in de mobiliteits-parkeer branche om zo de noodzakelijke verduurzaming te versnellen: “We moeten echt sneller en meer samen optrekken om nieuwe oplossingen te ontwikkelen, te testen en live te krijgen. Van der Meer noemt AmsterdamDe hoofdstad zet in op zogenaamde mobilityhubs waarin ze graag zien dat er onderlinge samenwerking wordt gerealiseerd, zodat P&R’s aan de randen van de stad optimaal worden benut. 

Van der Meer: “Mensen willen snel, simpel en zonder gedoe en met veel gemak naar hun bestemming. Het overstappen naar last-mile-vervoermiddelen moet daarom ook comfortabel zijn. Onze app werkt nu ook in zo’n 300 parkeergarages waarmee we automobilisten naar een gewenste garage of hub kunnen leiden. In andere Eurpose steden zie je bijvoorbeeld opkomst van steps. Dat is een goede oplossing als je ze maar comfortabel kunt parkeren op gereguleerde plekken.” 

“Zo zetten we in op comfortabele mobiliteitsoplossingen, waar parkeren een onderdeel van is. Samen met steden, gebruikers en andere mobiliteitsspecialisten gaan we steden leefbaarder maken. Deze visie nemen we mee als we met gemeenten aan tafel gaan. Er is een hoop te doen, maar ik kijk vertrouwen naar de toekomst.”  

Dit artikel is verschenen in het Trendboek Mobiliteit 2020. Download hier het magazine!