SHPV wist voortaan kentekens na 13 weken

dinsdag 24 september 2013
timer 2 min
Het Servicehuis Parkeren (SHPV) gaat na uiterlijk 13 weken de kentekens uit de financiële transactiegegevens wissen. Daarmee worden de kentekens niet langer bewaard dan nodig voor de behandeling van een bezwaar. De financiële transactiegegevens zonder kenteken worden – conform de wettelijke termijnen – zeven jaar bewaard en vervolgens vernietigd.

SHPV wist voortaan kentekens na 13 weken

 

Ophef


Eind juli ontstond grote ophef nadat het NRC meldde dat de Belastingdienst alle parkeergegevens had opgevraagd bij het SHPV van mensen die in 2012 met belparkeren betaald hadden of bij een parkeerautomaat op kenteken parkeerden. Dat was mogelijk omdat het SHPV de gegevens versleuteld zeven jaar bewaarde. Volgens de SHPV-woordvoerder moest het SHPV destijds wel gehoor geven aan het verzoek van de Belastingdienst, omdat er een rechtsgrond voor was. “Het is echter ook aanleiding geweest om zowel onze eigen fiscalist als de fiscalist van de gemeente Amsterdam nog eens goed naar de kwestie te laten kijken. Zij kwamen beiden tot de conclusie dat de kentekens na 13 weken konden worden gewist.”     

De woordvoerder van het SHPV is blij dat er nu duidelijkheid is. “Voor ons, maar ook de Belastingdienst weet nu waar ze aan toe zijn. Nieuwe technieken brengen andere manieren met zich mee om data te verzamelen. Ook bij nieuwe technieken is het echter belangrijk om de privacy te waarborgen. Het was belangrijk en onvermijdelijk om deze discussie te voeren. Dat is nu gebeurd.”  Het SHPV heeft inmiddels het privacybeleid op haar website aangepast.