Vrij parkeren zou resulteren in groot tekort

dinsdag 22 oktober 2013
timer 2 min
Binnen de gemeente Alphen aan den Rijn wordt op diverse locaties parkeerbelasting geheven. De gelden die hiermee worden verdiend, worden gebruikt om de kosten van de parkeerfaciliteiten op een kostendekkend niveau te exploiteren. Daarom worden bijvoorbeeld ook de parkeervergunningen die door de Gemeente Alphen aan den Rijn worden verstrekt, op basis van kostendekkendheid aan de gebruiker doorbelast.

Vrij parkeren zou resulteren in groot tekort

Onlangs is onderzocht wat de financiële effecten zouden zijn wanneer het parkeerbeleid van Gemeente Alphen aan den Rijn wordt aangepast. Het zou dan gaan om de effecten van de eerste 2 uur gratis parkeren. Om de financiële gevolgen van een dergelijke wijziging te kunnen berekenen, is het betaald parkeergedrag van de Alphense parkeerder in kaart gebracht.

 Het blijkt dat 5% van de parkeerders 2 uur of langer parkeren. De resterende 95% van de parkeerders vertrekt binnen 2 uur en zou bij aanpassing van het parkeerbeleid geen parkeerbelasting hoeven te betalen.

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft fors geïnvesteerd in het voorzien van voldoende parkeergelegenheid voor de Hoge en Lage Zijde. Veel kosten die samenhangen met deze investeringen hebben een structureel karakter.

Vanwege deze investeringen en het onderhoud van deze parkeervoorzieningen, resulteert 2 uur vrij parkeren in een jaarlijks tekort op de begroting van 2,85 miljoen euro. Dit tekort loopt de komende jaren zelfs verder op.