Bereid je voor op een flexibele werkomgeving met smart parking

maandag 11 mei 2020

Na een lange periode in de wachtstand, krijgt Nederland eindelijk weer wat ruimte. In zijn persconferentie kondigde premier Rutte aan dat vanaf 11 mei de maatregelen stapsgewijs versoepeld gaat worden, waarbij anderhalve meter afstand nog steeds leidend is. Deze versoepeling zal ook de nodige gevolgen hebben voor de verkeersdrukte en daarmee voor onze parkeercapaciteit. Maar door te zorgen voor een slimme parkeerflow, bied je je medewerkers straks een optimale en flexibele parkeerbelevenis.

Gebruik openbaar vervoer beduidend minder

We zien nu al dat het drukker wordt op de weg. Hoewel de verwachting is dat mensen flexibeler zullen blijven werken, pakken we toch ook regelmatig weer de auto naar kantoor. Bovendien is de rol van het openbaar vervoer aanzienlijk minder geworden. Het is vrijwel onmogelijk om 1,5 meter afstand te houden en Rutte riep tijdens zijn persconferentie dan ook op om alleen van bus, trein en metro gebruik te maken als dat echt nodig is en om vooral de spits te vermijden. De kans is dus groot dat de parkeerplaatsen zich weer gaan vullen. Hoe zorg je als werkgever dat je de boel in goede banen leidt?

Capaciteit beheren en vooraf reserveren

In een eerdere blog schreven we al dat niemand zit te wachten om weer terug te keren naar de momenten van stress, frustratie en onzekerheid in de parkeersituatie. Dat is ook niet nodig. Begin eens met inzicht te verkrijgen in je parkeercapaciteit én in de vraag naar parkeerruimte. Wat zijn eigenlijk je drukke momenten en kun je mensen stimuleren juist op die moment vanuit huis te werken? Door vervolgens te gaan werken met reserveringen en je parkeertoegang te beheren, krijg je real-time inzicht in het parkeergedrag van je medewerkers en hun gasten. Zo breng je de ultieme balans tussen bezetting en beleid.

Inzicht tot op het uur

Zo hebben wij voor Danone een portal gebouwd. Medewerkers kunnen daarop inloggen en hun parkeerplek reserveren, voor een uur, een halve dag of een paar dagen in de week. Zo weet jij als werkgever op elk moment van de dag de actuele bezetting van je parkeergelegenheid, en weten je medewerkers zeker of ze wel of niet kunnen parkeren. Is er geen plek meer op je eigen parkeerterrein en willen mensen toch naar kantoor komen? Dan kun je ze naar een andere parkeerlocatie leiden. Hierdoor voorkom je gedoe of gevaarlijke situaties doordat er rijen voor je slagboom staan.

Slimmer parkeren

Met onze Toogethr Parking-software digitaliseren we parkeerterreinen door een softwarelaagje over je slagboom te leggen. Dit kan zelfs als je nog geen slimme slagboom hebt. Op die manier weet je wanneer mensen in- en uitrijden en kun je beginnen met het slimmer maken van je parkeervoorziening zodat je beter gebruikmaakt van wat er al is.

Meer weten?

Heb je behoefte aan advies bij de mobiliteitsvraagstukken van jouw organisatie in de 1,5 meter samenleving? Bezoek dan snel onze pagina hierover of download de brochure.