Blog: Verkeersveiligheid, leer van parkeren

dinsdag 12 juni 2018
timer 2 min
Er is weinig zo verkeersveilig als een geparkeerde auto, brommer of fiets, zegt Derk Reneman. Parkeren en de huidige toename van de verkeersonveiligheid hebben dan ook weinig met elkaar te maken. Op het eerste gezicht.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor parkeerhandhaving. Het is terecht dat deze bevoegdheid bij de politie is weggehaald. Het is een relatief eenvoudige overtreding en de vergaande strafrechtbevoegdheden zijn niet nodig voor een effectieve handhaving.

 

Helaas zijn lokale handhavers niet bevoegd om op snelheid te controleren. Helaas, omdat de politie in 30 km-zones niet controleert en het Openbaar Ministerie staat er geen flitspalen toe. De strafrechtketen vindt dat dergelijke zones ‘zelfhandhavend’ moeten zijn. De wegen moeten er zo zijn ingericht dat de automobilist niet harder dan 30 km per uur kan.

 

En daar zit ‘m de kneep. Op veel 30 km-wegen kan dat niet en maakt de infrastructuur noodzakelijkerwijs hogere snelheden mogelijk. Bewoners zien dat en klagen over de te hoge snelheden in de woonomgeving. Ze voelen zich er te vaak ronduit onveilig. Als vervolgens om handhaving wordt gevraagd, komt de politie niet.

 

Waar staat onze infrastructuur ook hogere snelheden toe dan het veilige maximum? Op onze snelwegen. Met uitgebreide trajectcontroles, radarmetingen en miljoenen boetes per jaar worden automobilisten tot een veilige snelheid gedwongen. Een dergelijke handhavingsinzet kennen we op onze lokale wegen niet, terwijl daar twee derde van de verkeersslachtoffers vallen en op 30 km-wegen naar schatting twee keer zoveel verkeersdoden.

 

Bewoners vragen mij en mijn collega-verkeerswethouders vaker om 30 km-wegen om te zetten in 50 km/uur. De hoop is dat de politie dan wel komt en dat het dus veiliger wordt. Dat is gevaarlijk, want in een 30 km-zone wordt aantoonbaar rustiger gereden. Bovendien is de handhavingscapaciteit van de politie nooit zo groot dat die een effectief karakter krijgt.

 

De bevoegdheid tot snelheidscontroles, radarmetingen en het gebruik van flitspalen op lokale wegen moet worden overgebracht naar gemeenten. Zoals dat met de parkeerhandhaving ook is gebeurd. Het gaat om eenvoudige overtredingen waarop effectief kan worden gehandhaafd zonder gebruik van de bevoegdheden van het strafrecht. Het zou een belangrijke bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid en aan het draagvlak voor verkeersveiligheidsmaatregelen. Verkeersveiligheid heeft dus alles met parkeren te maken. Op het tweede gezicht.

Derk Reneman is wethouder Verkeer en Vervoer in de gemeente Haarlemmermeer. Dit artikel is verschenen in Parkeer24 02/2018.

Lees verder

Checklist: parkeren in de anderhalvemeter-samenleving

19 mei om 12:45 uur
COVID-19 zorgt ervoor dat ook met andere ogen gekeken moet worden naar de invulling van het parkeervraagstuk. Hoe…
Lees verder »

Einde aan gratis parkeren Birò's

14 mei om 10:40 uurtimer5 min
De landelijke wetgeving zorgt voor een einde aan de onduidelijkheid rondom het parkeren van Birò's, Carvers en…
Lees verder »

Veilige en duidelijke parkeerplaatsen

13 mei om 14:49 uurtimer1 min
In parkeergarages door heel Nederland zie je naast de standaard parkeerplekken een grote diversiteit aan speciale…
Lees verder »

Parkeerdata bevestigen mobiliteitsherstel in Europa

12 mei om 11:40 uur
Parkeerdata uit zeven Europese landen bevestigen dat de mobiliteit in Europa herstelt en dat digitale…
Lees verder »

Bereid je voor op een flexibele werkomgeving met smart parking

11 mei om 12:03 uur
Na een lange periode in de wachtstand, krijgt Nederland eindelijk weer wat ruimte. In zijn persconferentie…
Lees verder »

Natuurmonumenten wil betaald parkeren invoeren

21 apr om 11:41 uur
Om het beheer van natuurgebieden te bekostigen, wil Natuurmonumenten dit jaar nog betaald parkeren gaan invoeren.…
Lees verder »

Kolossale parkeergarage bij Jumbo Nieuwegein opgeleverd

16 apr om 14:49 uurtimer4 min
De parkeergarage bij het nieuwe distributiecentrum van Jumbo in Nieuwegein is klaar. In bouwteamverband werd de…
Lees verder »

I have a dream: parkeren na COVID-19

7 apr om 16:13 uur
Tijdens de coronacrisis laait ook de discussie over betaald parkeren weer op, constateert Ernst Bos van Spark.…
Lees verder »