Mobiliteit heeft ongekende weerbaarheid

woensdag 14 april 2021

We zitten nog in de tweede lockdown. Het reisverbod is weer verlengd tot medio april, er is een avondklok en nog lang niet elke Nederlander is ingeënt. Parkmobile ziet een stuk minder transacties dan vorig jaar. Toch ben ik heel positief over wat komen gaat. Want als je goed naar de ontwikkelingen kijkt, zijn er een hoop lichtpuntjes. Straten zijn nu leeg, maar we zien dat het aantal parkeertrancties in dit kwartaal al weer toeneemt.  

Door Sjoerd Groot, Parkmobile

x

 

Tijdens deze corona-periode zien we trends en ontwikkelingen die ons positief stemmen over de rest van 2021. Dit zijn de belangrijkste vier.

1. Herstel gaat snel

Toen op 16 maart 2020 de eerste lockdown van kracht werd, stortte het aantal parkeertransacties in. We zagen echter ook dat Nederland over een ongekend herstelvermogen beschikt. Het CBS becijferde dat de economie in het derde kwartaal van 2020 met 7,7% groeide. Ook wij zagen afgelopen zomer dat onze parkeercijfers vrij snel weer op het niveau van 2019 terug kwamen. Het was ook interessant om te zien dat Nederlanders massaal gehoor gaven aan de oproep van het kabinet om vakantie te vieren in eigen land. Op vakantielocaties als Broek en Waterland, Valkenburg en Middelburg registreerden we nog nooit eerder zoveel parkeertransacties.

2. Contactloos & digitalisering

De coronacrisis heeft ons bewust gemaakt van wat we aanraken. Hoe vaak heeft u uw handen het afgelopen jaar gewassen? Uit onderzoek is gebleken dat het Covid-19 virus ongeveer een maand kan overleven op plastic en bankbiljetten. 40% van de consumenten betaalt minder met contact geld, bleek uit onderzoek van Mastercard. In New York zijn 14.000 parkeerautomaten versneld uit het straatbeeld genomen als gevolg van de pandemie. Ik verwacht dat de digitalisering doorzet. Dat betekent dat data accurater wordt en wij gebruikers nog beter inzicht kunnen geven in de mobiliteitsstromen binnen een gemeente.     

3. Van straat af

Het is jargon: on-street parking. De kans dat deze vakterm de Dikke van Dale gaat halen schat ik klein in. We zien namelijk een trend naar off-street parkeren, parkeren in garages. Het afgelopen jaar hebben wij ruim 10.000 off-street parkeerplaatsen toegevoegd aan onze app. We zien een grote vraag uit de markt naar het digitaliseren van parkeergarages. Steeds meer steden maken hun centra autoluw om zo de leefbaarheid te vergroten. We verwachten dat deze trend de komende jaren doorzet. Door parkeergarages toe te voegen willen we deze ontwikkeling faciliteren voor gemeenten en automobilisten.

4. Grip op je reis

Meer dan ooit, willen reizigers grip hebben op hun reis. Men wil onnodige drukte en contact vermijden. De verkoop van tweedehands auto’s is in 2020 hard gestegen, zo becijferden dataleverancier RDC en branchevereniging Bovag. Het openbaar vervoer kreeg daarentegen een flinke knauw. De wens om mobiel te zijn blijft. Om dit te faciliteren moet onze branche zich meer dan ooit focussen op innovatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reserveringsmogelijkheden en het toepassen van real time data inzicht in dashboards die gemeentes kunnen helpen om mobiliteit te sturen. Ook het op elkaar aan laten sluiten van ‘last-mile’ mobiliteitsdiensten zoals zal snel moeten gebeuren om in de nieuwe mobiliteitsbehoefte te voorzien. Niet alleen in grote projecten aan de rand van steden, maar laten we vooral ook kleinschalig starten en testen. Kansen genoeg dus!

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Gegarandeerd veilige parkeerdekken

21 jul om 16:19 uur
Afdichten en beschermen van de ondergrond in parkeergarages is essentieel voor een veilige parkeergarage. Systemen…
Lees verder »

Parkeerhandhaving met scanauto doormiddel van verkeerskundige GEO-informatie

20 jul om 15:06 uur
Digitalisering en het verzamelen van data hebben een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. Ook in de…
Lees verder »

‘Door parkeergarages worden dure vierkante meters beter benut’

20 jul om 14:23 uur
Parkeergarages die gebouwd worden nabij en zelfs op bedrijfs- en productiehallen worden steeds meer een trend. Dat…
Lees verder »

Hellingbaan en inritzone markthal Rotterdam grondig gerenoveerd

8 jul om 15:58 uur
De hellingbaan en de inritzone van de parkeergarage onder de Markthal in Rotterdam, waren ernstig beschadigd door…
Lees verder »

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van parkeren bij vastgoed

6 jul om 13:03 uur
Er is een toenemende vraag naar complete ontzorging van beheerders van vastgoed. Dat geldt ook voor de…
Lees verder »

Diefstal van e-bikes met ruim 37 procent gestegen

6 jul om 09:59 uur
De e-bike is populairder dan ooit, en deze trend zal naar verwachting alleen maar doorzetten. Vooral het gemak…
Lees verder »

Hellingbaan en inritzone markthal Rotterdam grondig gerenoveerd

29 jun om 12:31 uur
De helingbaan en de inritzone van de parkeergarage onder de markthal in Rotterdam, waren hevig beschadigd door…
Lees verder »

Wegen en wegmarkeringen lijden onder extreme warmte

24 jun om 14:36 uur
Met de warmere zomertemperaturen hebben het wegdek en de wegmarkeringen het zwaar te verduren. Het is daarom…
Lees verder »