Mobiliteit heeft ongekende weerbaarheid

woensdag 14 april 2021

We zitten nog in de tweede lockdown. Het reisverbod is weer verlengd tot medio april, er is een avondklok en nog lang niet elke Nederlander is ingeënt. Parkmobile ziet een stuk minder transacties dan vorig jaar. Toch ben ik heel positief over wat komen gaat. Want als je goed naar de ontwikkelingen kijkt, zijn er een hoop lichtpuntjes. Straten zijn nu leeg, maar we zien dat het aantal parkeertrancties in dit kwartaal al weer toeneemt.  

Door Sjoerd Groot, Parkmobile

x

 

Tijdens deze corona-periode zien we trends en ontwikkelingen die ons positief stemmen over de rest van 2021. Dit zijn de belangrijkste vier.

1. Herstel gaat snel

Toen op 16 maart 2020 de eerste lockdown van kracht werd, stortte het aantal parkeertransacties in. We zagen echter ook dat Nederland over een ongekend herstelvermogen beschikt. Het CBS becijferde dat de economie in het derde kwartaal van 2020 met 7,7% groeide. Ook wij zagen afgelopen zomer dat onze parkeercijfers vrij snel weer op het niveau van 2019 terug kwamen. Het was ook interessant om te zien dat Nederlanders massaal gehoor gaven aan de oproep van het kabinet om vakantie te vieren in eigen land. Op vakantielocaties als Broek en Waterland, Valkenburg en Middelburg registreerden we nog nooit eerder zoveel parkeertransacties.

2. Contactloos & digitalisering

De coronacrisis heeft ons bewust gemaakt van wat we aanraken. Hoe vaak heeft u uw handen het afgelopen jaar gewassen? Uit onderzoek is gebleken dat het Covid-19 virus ongeveer een maand kan overleven op plastic en bankbiljetten. 40% van de consumenten betaalt minder met contact geld, bleek uit onderzoek van Mastercard. In New York zijn 14.000 parkeerautomaten versneld uit het straatbeeld genomen als gevolg van de pandemie. Ik verwacht dat de digitalisering doorzet. Dat betekent dat data accurater wordt en wij gebruikers nog beter inzicht kunnen geven in de mobiliteitsstromen binnen een gemeente.     

3. Van straat af

Het is jargon: on-street parking. De kans dat deze vakterm de Dikke van Dale gaat halen schat ik klein in. We zien namelijk een trend naar off-street parkeren, parkeren in garages. Het afgelopen jaar hebben wij ruim 10.000 off-street parkeerplaatsen toegevoegd aan onze app. We zien een grote vraag uit de markt naar het digitaliseren van parkeergarages. Steeds meer steden maken hun centra autoluw om zo de leefbaarheid te vergroten. We verwachten dat deze trend de komende jaren doorzet. Door parkeergarages toe te voegen willen we deze ontwikkeling faciliteren voor gemeenten en automobilisten.

4. Grip op je reis

Meer dan ooit, willen reizigers grip hebben op hun reis. Men wil onnodige drukte en contact vermijden. De verkoop van tweedehands auto’s is in 2020 hard gestegen, zo becijferden dataleverancier RDC en branchevereniging Bovag. Het openbaar vervoer kreeg daarentegen een flinke knauw. De wens om mobiel te zijn blijft. Om dit te faciliteren moet onze branche zich meer dan ooit focussen op innovatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reserveringsmogelijkheden en het toepassen van real time data inzicht in dashboards die gemeentes kunnen helpen om mobiliteit te sturen. Ook het op elkaar aan laten sluiten van ‘last-mile’ mobiliteitsdiensten zoals zal snel moeten gebeuren om in de nieuwe mobiliteitsbehoefte te voorzien. Niet alleen in grote projecten aan de rand van steden, maar laten we vooral ook kleinschalig starten en testen. Kansen genoeg dus!

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Vernieuwde fietsenstalling met eigen identiteit

12 mei om 10:44 uur
De oude vloerafwerking van de ondergrondse fietsenstalling op station Haarlem, was beschadigd en versleten en…
Lees verder »

Parkeren onder een solar carport helpt gemeenten met verduurzamen

11 mei om 10:23 uur
Startup Park the Sun heeft een interactieve tool ontwikkeld die parkeergelegenheden in een gemeente in kaart…
Lees verder »

“De parkeergarage anno 2021 is van hout, multifunctioneel en energiepositief”

10 mei om 16:45 uur
Continental Car Parks heeft een concept ontwikkeld voor een energiepositieve multifunctionele houten parkeergarage…
Lees verder »

Een succesvolle mobiliteitshub met de juiste inzet van parkeren

10 mei om 12:19 uur
Waar moet ik aan denken bij het inrichten van een mobiliteitshub of knooppunt? En hoe zet ik mijn…
Lees verder »

Vervoersapp Gaiyo lanceert straatparkeerfunctie zonder transactiekosten

6 mei om 14:29 uur
Mobiliteitsapp Gaiyo biedt reizigers in nu ook de mogelijkheid om, zonder bijkomende kosten, te betalen voor…
Lees verder »

NS-app toont lege P+R-plekken 19 stations

3 mei om 13:53 uur
De reizigersapp van NS en de website tonen sinds 30 april op negentien treinstations of er nog parkeerplekken vrij…
Lees verder »

Duurzame renovatie met een passende uitstraling

3 mei om 10:31 uur
Bij de Ligustergarage in Leidschendam, gesitueerd naast het winkelcentrum Westfield Mall of The Netherlands,…
Lees verder »

Qpark stimuleert spreiding door ochtendkorting

29 apr om 15:47 uur
Parkeeraanbieder Qpark is een samenwerking aangegaan met INretail, waarbij het winkelend publiek een korting van…
Lees verder »