Inspirerende toekomstvisie op Oost-Nederland

dinsdag 5 december 2023

Wat betekenen energietransitie, woningbouwopgave en veranderend klimaat voor de toekomst van Oost-Nederland? En welke kansen liggen er in de regio? Vragen waarmee bedrijven, overheden en hogescholen gisteren aan de slag gingen tijdens de allereerste Pop-up Kennishub voor Oost-Nederland.  

De kennishub was een initiatief van Antea Group en werd gehouden in de Gasfabriek in Deventer. Schrijver Özcan Akyol begeleidde de deelnemers door de paneldiscussies en themasessies. 

Wonen, bereikbaarheid, klimaat 

De toekomst van wonen, bereikbaarheid, de energietransitie en balans in de groene ruimte waren de grote thema’s die centraal stonden tijdens deze Kennishub. Suzan Veldhuis (Directeur School of Business, Building & Technology, Saxion Hogeschool), Jauke Klein (Commercieel directeur bouwonderneming Plegt-Vos Oost) en Coert Ruseler (Businesslijndirecteur Milieu, Veiligheid & Gezondheid bij Antea Group) brachten in een paneldiscussie in beeld wat de impact van deze thema’s is op de regio.

Kansen voor groene metropool

In verschillende kennissessies gingen de deelnemers – waaronder studenten van de Saxion Hogeschool – vervolgens aan de slag met de vertaling van die thema’s naar een visie op Oost-Nederland. Met elkaar werd vastgesteld dat de grote opgave op het gebied van klimaat, energie, wonen en bereikbaarheid juist ook kansen biedt voor Oost-Nederland om de groene metropool van Nederland te worden.