Woningbouw en mobiliteit hand in hand in Zaanstad

vrijdag 5 april 2024

De gemeente Zaanstad heeft een ambitieuze woningbouwopgave verspreid over diverse locaties binnen de gemeente. Het is een uitdaging om grip te houden op de mobiliteitsgroei die dit met zich meebrengt. Gebiedsontwikkelingen vormen bij uitstek kansen voor het sturen op duurzamer mobiliteitsgedrag. Door al in een vroege fase van de planvorming voor gebiedsontwikkeling mobiliteit mee te nemen, kunnen kaders meegegeven worden aan de ontwikkelaars, wat succesvolle realisatie van duurzame mobiliteit vergroot.  

Duurzaam mobiliteitsbeleid vertaald naar Mobiliteitsprogramma van Eisen 

Zaanstad greep deze kans aan voor vijf verschillende gebiedsontwikkelingen rondom Krommenie en Wormerveer (Zaanstad-Noord), waar in totaal ruimte is voor ca 1.100 woningen. Onder de vlag van MAAK.Zaanstad, het stadsontwikkelingsprogramma, hielp Goudappel met het opstellen van een Mobiliteitsprogramma van Eisen (MPvE). Hierin zijn de doelstellingen op het gebied van duurzame mobiliteit uit het Zaans Mobiliteitsplan 2040 vertaald naar concrete eisen, wensen en randvoorwaarden voor mobiliteit voor de vijf ontwikkellocaties binnen De Vaartzone in Zaandstad-Noord (het gebied rond de Nauernasche Vaart). Ook dient het MPvE als voorbeeld voor andere toekomstige gebiedsontwikkelingen in Zaanstad. 

Smart mobility wheel als basis  

Om ervoor te zorgen dat slimme mobiliteitsoplossingen optimaal bijdragen aan het creëren van een aantrekkelijke en duurzame leefomgeving en te zorgen voor een integrale blik op mobiliteit, is het ‘Smart mobility wheel’ gebruikt. Een door Goudappel ontwikkelde methode waarmee binnen elk domein van mobiliteit slimme maatregelen ingezet worden, en wordt gekeken hoe deze elkaar kunnen versterken. Mobiliteit fungeert zo als vliegwiel om beleidsdoelstellingen te bereiken. Door op deze manier te kijken naar de ambities voor gebiedsontwikkeling, mobiliteitsbeleid en de beoogde doelgroepen, ontstaat beter inzicht in de te maken keuzes. Vervolgens kunnen concrete kaders geschetst worden voor mobiliteit in deze gebiedsontwikkelingen.  

 

Het 'smart mobility wheel' 

 

Samenwerking als sleutel tot succes  

Het project is gerealiseerd in nauwe samenwerking met de Provincie Noord-Holland, de Vervoerregio Amsterdam, initiatiefnemers en de ontwikkelaars van de betreffende locaties. In een gezamenlijk proces zijn de mobiliteitsambities verkend en verfijnd, resulterend in een gedetailleerd programma van eisen dat niet alleen praktisch toepasbaar is als kader, maar ook ruimte laat voor lokale behoeften en initiatieven. Door beleidskaders gericht op duurzaam mobiliteitsgedrag op deze manier te integreren in gebiedsontwikkelingen, zet de gemeente Zaanstad een belangrijke stap naar een toekomstbestendige, leefbare omgeving voor haar inwoners.  

"Met het Mobiliteitsprogramma van Eisen voor de Vaartzone zetten we een belangrijke stap in de richting van duurzame mobiliteit in onze gemeente. Dit project, ontwikkeld in samenwerking met Goudappel, illustreert onze vastberadenheid om slimme en duurzame mobiliteit te integreren in de gebiedsontwikkeling. Het is de eerste stap, maar zeker niet de laatste. We kijken ernaar uit om dit model breder toe te passen bij alle gebiedsontwikkelingen in Zaanstad."