Onderzoek: '1 deelauto = 14 privéauto's'

maandag 20 november 2023

Foto: Shutterstock

De deelauto wordt vaak gezien als een van de oplossingen om de schaarse ruimte optimaal te benutten. Uit onderzoek van Goudappel, in opdracht van Greenwheels, blijkt dat één deelauto in theorie liefst 14 privéauto's zou kunnen vervangen. 

Als je dit vertaalt naar ruimte betekent het dat één deelauto 156 voetbalvelden aan ruimte oplevert. Uit het onderzoek blijkt dat 30 procent van de Greenwheels-gebruikers de eigen auto aan de kant heeft gedaan sinds ze gebruik maken van de dienst. Overigens betreft dit slechts een klein deel van de gebruikers. 86 procent van de Greenwheels-klanten heeft helemaal geen eigen auto.

Rekensom

Eén Greenwheels-deelauto wordt gemiddeld door 25 gebruikers gedeeld:

  • Van deze 25 gebruikers doen 8 mensen de privéauto weg
  • Van deze 25 gebruikers besluiten 6 mensen geen privéauto meer aan te schaffen

Per geplaatste Greenwheels-deelauto staan er dus 14 privéauto’s minder op straat

Uitgaande van de grootte van een parkeervak (5m x 2,5m) en het aantal parkeerplaatsen per auto in  Nederland (1,8), dan bespaart één deelauto (13 x 22,5) 300 m2 aan ruimte. Dit doorgerekend naar de totale vloot Greenwheels-deelauto’s in Nederland, dan betekent dit een totale ruimtebesparing van 780.000 m2. Dit staat gelijk aan 156 voetbalvelden. Er is sprake van een toename in ruimtebesparing van bijna 250 procent ten opzichte van 2018. 

Bewuster

Uit het onderzoek blijkt verder dat een Greenwheels-rijder een bewuste rijder is. 86 procent rijdt slechts 5.000 kilometer per jaar. De auto wordt voor incidentele ritten ingezet, vaak pakt men ook de fiets of de trein.

Lees hier het hele rapport