Brabant staat stil bij alle 120 verkeersdoden in de provincie

vrijdag 17 mei 2024

Foto: Shutterstock

Op zaterdag 25 mei staat Brabant stil bij alle dodelijke verkeerslachtoffers in de provincie. Op de Markt in Roosendaal staan die dag 120 lege stoelen: één voor elke slachtoffer dat in 2023 om het leven kwam in het Brabantse verkeer. Met de ingetogen bijeenkomst ‘Lege Stoel’ wordt voor voorbijgangers het verdriet achter verkeersongevallen zichtbaar gemaakt.

Gedeputeerde mobiliteit Stijn Smeulders van de provincie Noord-Brabant, wethouder Sanneke Vermeulen van de gemeente Roosendaal en Regina Verschuren, ambassadeur vanuit de politie in West-Brabant en het team verkeersveiligheid van de provincie waren bij de bijeenkomst aanwezig.

Oproep om beter op te letten

“Elke Brabander die niet meer thuiskomt, is één te veel”, aldus gedeputeerde Smeulders. “Tijdens deze actie dringt écht tot je door hoeveel levens er verloren zijn gegaan in ons verkeer. En bij hoeveel families, vriendengroepen of sportclubs nu altijd een stoel leeg blijft. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen aan veiliger verkeer in Brabant. Want bij het overgrote deel van de ongevallen speelt gedrag een rol. Laat deze actie een oproep zijn aan iedereen om nóg beter op te letten op de weg.”

Wethouder Sanneke Vermeulen ondersteunt die oproep van harte. “Als bestuurlijk ambassadeur en wethouder verkeersveiligheid in de gemeente Roosendaal zet ik me dagelijks in voor een veiliger verkeer waarin iedere deelnemer zonder gevaar van A naar B gaat. Of je nu naar werk, familie of het winkelcentrum gaat: het is belangrijk dat je veilig aankomt. Ik hoop dat deze actie een aanzet tot gedragsverandering oplevert, zodat we samen een grote stap zetten op weg naar nul dodelijk slachtoffers in het Brabantse verkeer.”

120 verschillende verhalen

De 120 stoelen die zijn neergezet, zijn afkomstig van een lokale kringloop en dus allemaal anders. Net zoals alle dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Brabant een ander verhaal hebben. Op de labels aan de stoelen is op 25 mei meer te lezen over hun achtergrond en over de ongevallen waarbij zij om het leven kwamen. “Voor nabestaanden, betrokkenen en hulpverleners is de confrontatie met een noodlottig ongeval niet alleen een lege stoel, het staat levenslang in je geheugen gegrift”, zegt Regina Verschuren van de politie West-Brabant.

In Brabant werken gemeenten, politie, het openbaar ministerie, Rijkswaterstaat en de provincie samen aan verkeersveiligheid. Hun motto: Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers, jouw actie telt! De campagne stimuleert Brabanders beter op te letten in het verkeer: in 90% van de gevallen komt een ongeluk namelijk door menselijk gedrag, zoals kijken op een telefoon, rijden met alcohol of drugs of te hard rijden. De partners werken op dit moment samen aan een nieuwe versie van het Brabants Verkeersveiligheidsplan.