Rotterdam en Den Haag slaan alarm: Van Brienenoordbrug staat op instorten

donderdag 25 april 2024

Foto: Shutterstock

Burgemeesters Ahmed Aboutaleb en Jan van Zanen waarschuwen namens de Metropoolregio Rotterdam Den Haag in een brandbrief aan de informateurs voor gigantische files als de Van Brienenoordbrug niet snel gerenoveerd wordt. Zij willen dat er honderden miljoenen euro’s extra wordt geïnvesteerd in wegen en infrastructuur.

Dagelijks rijden bijna een kwart miljoen voertuigen over de Van Brienenoordbrug in Rotterdam, de drukste brug van Nederland. De brug zou eigenlijk al worden gerenoveerd, maar dat werd eind januari uitgesteld. "Het uitstel staat symbool voor het achterstallig onderhoud", schrijven de burgemeesters in de brandbrief aan informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol.

Volgens Van Zanen en Aboutaleb zijn mogelijk komend jaar al lagere snelheden nodig en moeten rijstroken op de brug afgesloten worden om instortingsgevaar te voorkomen. "Verkeer gaat zijn weg zoeken via andere routes in de regio, wat zal zorgen voor enorme files van Leiden tot aan Breda, meer sluipverkeer en verkeersonveiligheid. Door het achterstallig onderhoud zijn alternatieve wegen en ov-routes niet in staat om al deze verkeersstromen op te vangen. Nederland loopt vast."

Rotterdam en Den Haag maken zich zorgen: het woon-werkverkeer voor zo'n 2,5 miljoen inwoners in hun regio loopt gevaar. Ook het containervervoer uit de haven van Rotterdam richting het Europese achterland loopt waarschijnlijk vertraging op.

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag vraagt nu minstens 100 miljoen euro per jaar om de problemen op lokale wegen en het spoor op te lossen. "Met dit budget kunnen we vaker en sneller het ov laten rijden, langere metro's inzetten en viaducten en bruggen in stand houden."