Tanken zonder betalen

vrijdag 5 april 2024

Foto: Shutterstock

Eén van de grootste ergernissen van tankstationondernemers is tanken zonder betalen, oftewel de doorrijders. LAVG TankCollect zet in op preventieve maatregelen door medewerkers op locatie te trainen, en zorgt ook voor waarschuwingsstickers en hulp bij het vastleggen van een doorrijder. Vervolgens is het van belang dat alle partijen snel handelen. Dit doet het bedrijf door zo spoedig mogelijk de dader aansprakelijk te stellen voor de aangedane schade – digitaal of via de post. 

Geen opzet 

Soms is er niet betaald voor de brandstof, maar is er geen opzet in het spel. Duizenden keren per jaar komt het namelijk ook voor dat mensen vergeten om het juiste bedrag af te rekenen. Dit lijkt gek, maar de grote tankstations zijn tegenwoordig meer horecavoorzieningen dan afrekenpunten voor brandstof. Het komt best vaak voor dat wel het gekochte hamburgerbroodje wordt afgerekend, maar niet de brandstof. Daarnaast hebben veel locaties de mogelijkheid om bij een pinautomaat aan de pomp of een zelfscankassa te betalen. Een foutje is hierbij snel gemaakt. Ook in deze situaties kan een onbetaalde tankbeurt snel en gemakkelijk op www.lavg.nl worden aangemeld. LAVG TankCollect laat dan de klant weten wat er gebeurd is en rekent dan minimale kosten door aan de klant.  

Gedragsverandering 

Al meer dan 15 jaar pakt LAVG onder de vlag van TankCollect onbetaalde tankbeurten aan, waardoor het bedrijf precies weet welke toon er aangeslagen moet worden en wanneer hardere middelen zoals dagvaarding nodig zijn. Door zowel vooraf te waarschuwen, medewerkers te trainen en achteraf direct de juiste aanpak met een duidelijke communicatie te starten, kan een gedragsverandering bij consumenten worden gerealiseerd. Het beeld bestaat vaak dat oliemaatschappijen miljardenwinsten hebben, en er dus best een keer een tankbeurt vanaf kan. Wat veel mensen alleen niet weten, is dat er achter die vlag 9 van de 10 keer een hardwerkende zelfstandige ondernemer zit.  

Veelplegers 

Een ander verhaal zijn daarentegen de notoire wanbetalers. Zij hebben vaak niet alleen tientallen onbetaalde tankbeurten op hun naam, maar zijn ook verantwoordelijk voor andere strafbare feiten. Juist bij deze groep worden gerechtelijke trajecten ingezet: uiteindelijk wordt mogelijk de auto in beslag genomen of kan een loonbeslag worden opgelegd. Een keer niet betalen, is dus niet ermee wegkomen. Soms werkt LAVG ook samen met politie of blacklistsystemen van cameraleveranciers. In heel veel gevallen lukt het dan ook om de schade van een onbetaalde tankbeurt op de debiteur te verhalen.