Cycle Data: Nauwkeurige data

vrijdag 10 januari 2020
timer 3 min
We fietsen vaker en meer op steeds diversere modellen. Sneller, breder, groter. Data geeft inzicht. Leverancier Cycle Data biedt met de High Quality Cycle Data Radar een product dat precies meet. Zodat je weet hoeveel voertuigen met welke snelheid, in welke richting en op welk tijdstip op het fietspad rijden.

Mary Verspaget, marketing & communicatie van Cycle Data: “We zien de behoefte aan steeds betere en nauwkeurige data op het gebied van fietsen en veiligheid. Fietsen wordt landelijk gestimuleerd, maar daardoor zien we ook een toename van drukte op fietspaden en een toename in snelheidsverschillen voornamelijk door de diversiteit aan voertuigen op het fietspad. Het fietspad is niet meer alleen van de ‘gewone fietser’, maar ook van de snelle e-bike, speedpedelec en bakfiets – voor veel gemeenten eigenlijk een doorn in het oog.”

 

Mary Verspaget, Cycle Data

 

Een goed voorbeeld is het snorfietsproject in Amsterdam, waar sinds april 2019 binnen de ring A10 de snorfietsers naar de rijbaan verplaatst zijn. Op het fietspad waren deze een gevaar, temeer omdat uit onderzoek bleek dat veel snorfietsen harder reden dan de wettelijk toegestane snelheid van 25 km per uur. 

Behoefte aan nauwkeurige data, ook in de spitsuren

Gemeenten en provincies hebben door deze groei aan voertuigen op het fietspad behoefte aan nauwkeurige data, met name in de spitsuren. Toch mag dat niet zomaar altijd, data is privacygevoelig en je kunt niet alle passerende fietsers om een AVG-verklaring gaan vragen. 

Wegkant

Cycle Data is met een nieuw fiets-tel wegkantsysteem op de markt gekomen dat de eerdere versie opvolgt, de High Quality Cycle Data Radar. Na uitvoerige testen is bewezen dat de High Quality Cycle Data Radar nu de meest innovatieve en nauwkeurige fietstelradar is. Door de High Quality Cycle Data radar kun je op gewenste locaties (semi)-permanent metingen eenvoudig laten verrichten. De data die de radar genereert worden automatisch verzonden naar een server zodat de fietsdata vanachter je bureau via een online web-based interface geanalyseerd kan worden. De radar heeft een nauwkeurigheid van meer dan 95%, ook in de spitsuren, en meet hoeveel voertuigen met welke snelheid, in welke richting en op welk tijdstip op het fietspad rijden.
 
Daarnaast is de High Quality Cycle Data Radar robuust, heeft een minimale storingsgevoeligheid en is vandalismebestendig dankzij de stevige behuizing en door de radar op een hoogte van minimaal 2,5 tot 4 meter te monteren. De fietstelradar wordt voorzien van energie via een zonnepaneel en voorkomt dataverlies bij gebrek aan stroom dankzij de ingebouwde Remote Battery Control (RBC).

 “Er is behoefte aan een standaard voor fietsdata, dat fietsdata in hetzelfde format verzameld en aangeleverd kan worden zodat gemeenten de data gemakkelijk kunnen toepassen.”
Voor volgend jaar verwacht Verspaget zich te kunnen richten op de verdere uitrol van de High Quality Cycle Data Radar en op optimale data. “We zien veel aandacht voor fietsen en veiligheid. Goede data kan daar een cruciale rol spelen. We willen ons richten op gemeenten én op provincies.”
 

Dit artikel verschijnt in Trends 2020, download het magazine hier.

 

 

Lees verder

Vernieuwde fietsenstalling met eigen identiteit

12 mei om 10:44 uur
De oude vloerafwerking van de ondergrondse fietsenstalling op station Haarlem, was beschadigd en versleten en…
Lees verder »

Niek van den Adel inspireert en activeert: 'Fietsen is van levensbelang'

10 mei om 15:31 uur
Niek van den Adel liep in 2010 een ernstige dwarslaesie op, maar vond plezier in het leven terug dankzij het…
Lees verder »

Ontdek de CycloMedia LiDAR Puntenwolk

5 mei om 13:29 uur
CycloMedia is gespecialiseerd in het in beeld brengen van de openbare ruimte, bijvoorbeeld door middel van 360°-…
Lees verder »

Tienduizend stemmen voor LEGO-fietspad

5 mei om 10:45 uur
Marcel Steeman en Dorus (10) hebben een idea ingediend voor een LEGO-fietspad via LEGO-ideas. Dit voorstel heeft…
Lees verder »

Genomineerden Innovatieprijs Tour de Force bekend

26 apr om 12:32 uur
‘Hoe kunnen we de ‘Schaalsprong Fiets’ realiseren?’ Om deze vraag te beantwoorden is Tour de Force op zoek geweest…
Lees verder »

“Nederland is geen fietsparadijs, dat is een moderne mythe”

21 apr om 12:16 uur
Corona en fiets. Komt u ook, net als ik, momenteel bijna dagelijks berichtgevingen tegen die gaan over de (…
Lees verder »

Fiets en ITS: de snuffelfiets

20 apr om 09:30 uur
Mobiliteit, leefkwaliteit en citizen science, in de snuffelfiets komt het allemaal samen. Bijna twee jaar na de…
Lees verder »

1500 extra fietsparkeerplekken in Rotterdamse binnenstad

14 apr om 14:58 uur
In de Rotterdamse binnenstad moeten nog dit jaar 1500 tot 2000 extra fietsparkeerplekken gerealiseerd worden. Het…
Lees verder »