‘Eerste Landelijke Dag van de Fietshelm in 2022’

woensdag 12 januari 2022

Op woensdag 20 april 2022 vindt de eerste Landelijke Dag van de Fietshelm plaats. Het doel van deze dag is om het belang van de fietshelm onder de aandacht te brengen bij jong en oud. De fietshelm verkleint het risico op hersenletsel met wel 60 procent en kan bij een ongeluk veel leed voorkomen, zeker bij kwetsbare fietsers zoals kinderen en (oudere) E-bikers. De Landelijke Dag van de Fietshelm 2022 is een initiatief van Artsen voor Veilig Fietsen in samenwerking met het HersenStrijd fonds en de Hersenstichting. 

Volgens cijfers van het CBS (2020) zijn er jaarlijks steeds vaker verkeersongelukken waar fietsers bij betrokken zijn (SWOV 2021 verkeersveiligheid). Een groot deel van de fietsers, die door een verkeersongeval ernstig gewond raakt of overlijdt, heeft hersenletsel. Het dragen van een fietshelm vermindert de kans op ernstig hersenletsel met 60 procent en op dodelijk hersenletsel met 71 procent.

“De fietshelm komt nog te weinig voor in het Nederlandse straatbeeld”, zegt dr. Marcel Aries, mede-initiatiefnemer en neuroloog-intensivist in het Maastricht UMC. “De fietshelm heeft in Nederland een slecht imago. Wij als fietsland denken dat we kunnen fietsen en een helm niet nodig hebben, maar de cijfers bewijzen het tegendeel. Wij als Artsen voor Veilig Fietsen vinden dat er verandering in moet komen en de verkeersveiligheid van fietsers moet verbeteren.”

Initiatief vanuit artsen

De denktank Artsen voor Veilig Fietsen is gelanceerd op 4 oktober 2021 en wordt inmiddels ondersteund door 11 wetenschappelijke medische beroepsverenigingen. Neuroloog Myrthe Boss, verbonden aan Ziekenhuis Gelderse Vallei, verloor twee jaar geleden haar moeder aan de gevolgen van ernstig hersenletsel na een ongeluk met de E-bike en is blij met deze steun: “Veel artsen zijn overtuigd van het  belang van de fietshelm in de preventie van hersenletsel. We hebben bijna dagelijks te maken met patiënten met hersenletsel en zien de vaak blijvende ernstige gevolgen. We roepen beleidsmakers en politiek op het fietshelm gebruik nu echt te gaan stimuleren.” In Denemarken draagt 1 op 2 fietsers vrijwillig een helm. Dit is bereikt door helmgebruik op een positieve manier te stimuleren (Fietshelm Denemarken). De Dag van de Fietshelm is hier een mooie aftrap voor in Nederland.

Op woensdag 20 april 2022 worden door het gehele land activiteiten georganiseerd om fietsers meer bewust te maken van het belang van het verbeteren van de veiligheid op de fiets en het  belang van de fietshelm. Extra aandacht verdienen oudere (E)-bikers en kinderen.

Voor meer informatie zie ook Artsen voor Veilig Fietsen