Eerste rijstroken nieuwe Gaasperdammertunnel open

dinsdag 14 juli 2020

De eerste rijstroken van de Gaasperdammertunnel in de A9 zijn geopend! Mobiliteitsmanagers Lisanne de Wijs en Matthijs van Orsouw staan vanuit XTNT aan de lat voor het mobiliteitsmanagement van het project A9 Holendrecht – Diemen (Gaasperdammerweg) en vertellen over het project.

Een spannende klus, want vanwege de gefaseerde openstelling krijgen weggebruikers een aantal keer met een nieuwe, andere situatie te maken. De openstelling van de twee noordelijke buizen van de tunnel richting Holendrecht verliep zoals verwacht, een mooie mijlpaal.

Langste landtunnel van Nederland

De Gaasperdammertunnel is een ongeveer 3 km lange tunnel in de A9 die moet zorgen voor een vlottere verkeersdoorstroming en het bereikbaar houden van de economisch belangrijke regio Schiphol-Amsterdam-Almere. Waar de oude A9 bovengronds Gaasperdam en de Bijlmermeer in Amsterdam van elkaar scheidde, verdwijnt de weg nu onder de grond. De beide stadsdelen in Zuidoost worden uiteindelijk verbonden met een park bovenop de tunnel. Bovendien zorgt de tunnel voor minder geluidoverlast en een verbeterde luchtkwaliteit in de woonwijken langs de tunnel.

Voorbereiden van de weggebruiker

Lisanne en Matthijs bereiden in hun rol als mobiliteitsmanagers bij het project A9 Gaasperdammerweg weggebruikers voor op hinder door werkzaamheden en nieuwe verkeerssituaties. Hiervoor werken ze veel samen met marktpartijen om de reisinformatie op reisapps zo up-to-date mogelijk te houden.

Lisanne: ‘Door weggebruikers vooraf te informeren, weten zij wat ze kunnen verwachten en of ze hun reis daarop moeten aanpassen. Bijvoorbeeld door een andere route te kiezen, met een ander vervoersmiddel te reizen of hun reis uit te stellen. Om te zorgen dat juiste informatie (vanuit verkeer) passend gecommuniceerd wordt naar de reizigers, werken we altijd nauw samen met de communicatieadviseurs en verkeersmanagers van het project."

"Voor de fases van de openstelling van de Gaasperdammertunnel informeren we onder andere vooraf via de reisinformatieapps Waze en Flitsmeister. Als weggebruikers in de buurt van de Gaasperdammertunnel rijden en een van de reisinformatieapps hebben aanstaan, krijgen ze aan het einde van hun rit een bericht over de weekendafsluitingen en de nieuwe verkeerssituatie. En met mooie resultaten: zo zijn er via Flitsmeister in ongeveer een week ruim 125.000 berichten verstuurd.’

Ophalen wat er speelt

Belangrijk ander onderdeel van het mobiliteitsmanagement is te achterhalen bij reizigers wat er speelt. Matthijs: ‘We voerden publieksonderzoek uit om na te gaan of mensen bijvoorbeeld al weten dat de openstelling van de tunnel in stappen gaat. Door goed zicht te hebben op wat mensen al weten – en wat nog niet – kunnen we echt op maat oplossingen bedenken.‘ Volgende stap voor het projectteam is toewerken naar de openstelling van de overige tunnelbuizen. In september en november gaat ook doorgaand en lokaal verkeer richting knooppunt Diemen door de tunnel rijden.

Rol van XTNT bij Schiphol-Amsterdam-Almere

Het project A9 Gaasperdammerweg is onderdeel van Schiphol-Amsterdam-Almere, het grootste wegverbredingsprogramma van Rijkswaterstaat van dit moment. Sinds 2010 is XTNT verantwoordelijk voor het mobiliteitsmanagement van alle projecten. We blijven verbonden aan het programma tot alle projecten zijn afgerond. Lisanne en Matthijs werken bij Schiphol-Amsterdam-Almere grofweg aan drie sporen:

  • Werkwijze Minder Hinder: kansrijke maatregelen om verkeershinder te verminderen.
  • Samenwerking en draagvlak: o.a. bedrijvenbenadering en publieksmonitoring
  • Gedragsverandering en actuele reisinformatie
  • Lees meer over de rol van XTNT bij het programma Schiphol-Amsterdam-Almere.

Lees verder

Treintje slimme auto’s remt zélf voor rood verkeerslicht

11 okt om 11:21 uur
Afgelopen zomer heeft op de provinciale wegen rondom Schiphol een proef plaatsgevonden waarin een treintje auto’s…
Lees verder »

Provincie Friesland tekent overeenkomst met gemeenten voor meer laadpunten

7 sep om 09:10 uur
Ook in de provincie Friesland stijgt de behoefte aan laadpalen. De provincie heeft nu een…
Lees verder »

Subsidie elektrische bedrijfsauto's aangepast vanwege chiptekort

13 jul om 12:36 uur
De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) is aangepast vanwege het aanhoudende chiptekort. Het…
Lees verder »

Startup werkt aan betere banden voor elektrische voertuigen

23 jun om 12:29 uur
De Britse EV-bandenproducent ENSO is geselecteerd voor de 2021-editie van Mobility Lab. ENSO’s missie is om betere…
Lees verder »

ACM: Duidelijke verbetering inzicht in kosten elektrisch rijden

1 jun om 12:24 uur
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op aanbieders van laadpassen voor elektrische voertuigen. De…
Lees verder »

Nieuwe elektrische deelauto's voor Amsterdam

25 mei om 09:28 uur
Autodeeldienst SHARE NOW gaat de vloot in Amsterdam vernieuwen. De huidige vloot Smart Fortwo's wordt geleidelijk…
Lees verder »

Laadinfra op basis van gedrag gebruikers

21 apr om 09:36 uur
Nu elektrisch rijden steeds mee ropkomt, verschijnen er ook steeds meer laadpalen in het straatbeeld. Niet nodig,…
Lees verder »

Elektrisch autogebruik Rotterdam flink in de lift

19 feb om 10:49 uur
Ondanks de afname van het totale autogebruik in Rotterdam in 2020, zit het elektrische autogebruik flink in de…
Lees verder »