Eerste rijstroken nieuwe Gaasperdammertunnel open

dinsdag 14 juli 2020

De eerste rijstroken van de Gaasperdammertunnel in de A9 zijn geopend! Mobiliteitsmanagers Lisanne de Wijs en Matthijs van Orsouw staan vanuit XTNT aan de lat voor het mobiliteitsmanagement van het project A9 Holendrecht – Diemen (Gaasperdammerweg) en vertellen over het project.

Een spannende klus, want vanwege de gefaseerde openstelling krijgen weggebruikers een aantal keer met een nieuwe, andere situatie te maken. De openstelling van de twee noordelijke buizen van de tunnel richting Holendrecht verliep zoals verwacht, een mooie mijlpaal.

Langste landtunnel van Nederland

De Gaasperdammertunnel is een ongeveer 3 km lange tunnel in de A9 die moet zorgen voor een vlottere verkeersdoorstroming en het bereikbaar houden van de economisch belangrijke regio Schiphol-Amsterdam-Almere. Waar de oude A9 bovengronds Gaasperdam en de Bijlmermeer in Amsterdam van elkaar scheidde, verdwijnt de weg nu onder de grond. De beide stadsdelen in Zuidoost worden uiteindelijk verbonden met een park bovenop de tunnel. Bovendien zorgt de tunnel voor minder geluidoverlast en een verbeterde luchtkwaliteit in de woonwijken langs de tunnel.

Voorbereiden van de weggebruiker

Lisanne en Matthijs bereiden in hun rol als mobiliteitsmanagers bij het project A9 Gaasperdammerweg weggebruikers voor op hinder door werkzaamheden en nieuwe verkeerssituaties. Hiervoor werken ze veel samen met marktpartijen om de reisinformatie op reisapps zo up-to-date mogelijk te houden.

Lisanne: ‘Door weggebruikers vooraf te informeren, weten zij wat ze kunnen verwachten en of ze hun reis daarop moeten aanpassen. Bijvoorbeeld door een andere route te kiezen, met een ander vervoersmiddel te reizen of hun reis uit te stellen. Om te zorgen dat juiste informatie (vanuit verkeer) passend gecommuniceerd wordt naar de reizigers, werken we altijd nauw samen met de communicatieadviseurs en verkeersmanagers van het project."

"Voor de fases van de openstelling van de Gaasperdammertunnel informeren we onder andere vooraf via de reisinformatieapps Waze en Flitsmeister. Als weggebruikers in de buurt van de Gaasperdammertunnel rijden en een van de reisinformatieapps hebben aanstaan, krijgen ze aan het einde van hun rit een bericht over de weekendafsluitingen en de nieuwe verkeerssituatie. En met mooie resultaten: zo zijn er via Flitsmeister in ongeveer een week ruim 125.000 berichten verstuurd.’

Ophalen wat er speelt

Belangrijk ander onderdeel van het mobiliteitsmanagement is te achterhalen bij reizigers wat er speelt. Matthijs: ‘We voerden publieksonderzoek uit om na te gaan of mensen bijvoorbeeld al weten dat de openstelling van de tunnel in stappen gaat. Door goed zicht te hebben op wat mensen al weten – en wat nog niet – kunnen we echt op maat oplossingen bedenken.‘ Volgende stap voor het projectteam is toewerken naar de openstelling van de overige tunnelbuizen. In september en november gaat ook doorgaand en lokaal verkeer richting knooppunt Diemen door de tunnel rijden.

Rol van XTNT bij Schiphol-Amsterdam-Almere

Het project A9 Gaasperdammerweg is onderdeel van Schiphol-Amsterdam-Almere, het grootste wegverbredingsprogramma van Rijkswaterstaat van dit moment. Sinds 2010 is XTNT verantwoordelijk voor het mobiliteitsmanagement van alle projecten. We blijven verbonden aan het programma tot alle projecten zijn afgerond. Lisanne en Matthijs werken bij Schiphol-Amsterdam-Almere grofweg aan drie sporen:

  • Werkwijze Minder Hinder: kansrijke maatregelen om verkeershinder te verminderen.
  • Samenwerking en draagvlak: o.a. bedrijvenbenadering en publieksmonitoring
  • Gedragsverandering en actuele reisinformatie
  • Lees meer over de rol van XTNT bij het programma Schiphol-Amsterdam-Almere.

Lees verder

Rotterdam gaat voor plaatsen laadpalen samenwerken met andere gemeenten

4 nov om 11:58 uur
Rotterdam heeft de aanbesteding gepubliceerd voor nieuwe publieke laadpalen voor elektrische voertuigen. Het gaat…
Lees verder »

Ga je je elektrische auto verzekeren? Let op deze zaken!

25 aug om 16:16 uur
De afgelopen jaren stijgt de populariteit van elektrische auto. Dit blijkt uit cijfers van brancheverenigingen…
Lees verder »

Anderhalvemeterproof naar het werk

1 jul om 12:56 uur
Met een anderhalvemetercampagne laat mobiliteitsplatform Toogethr zien wat er nu en na de coronacrisis mogelijk is…
Lees verder »

Europese autofabrikanten verwachten forse verkoopdaling

23 jun om 11:18 uur
De Europese autofabrikanten verwachten een forse verkoopdaling van 25 procent, meldt de ACEA. Vorig jaar werden in…
Lees verder »

Particulieren kunnen subsidie e-auto aanvragen

9 jun om 11:03 uur
Bij de aanschaf of lease van een elektrische auto, kunnen particulieren voortaan een subsidieaanvraag indienen. De…
Lees verder »

'Werknemers beginnen de file te missen'

8 apr om 11:39 uurtimer5 min
Ten tijde van Corona werkt een groot deel van Nederland thuis en vrijwel niemand staat in de file. Jos Vrieling,…
Lees verder »