Gerommel bij Lightyear, productie Lightyear 0 alweer gestopt

dinsdag 24 januari 2023

Lightyear heeft de productie van de Lightyear 0, die in december startte, alweer stopgezet. Het model zou te duur zijn om te produceren. Het bedrijf uit Helmond zit in financieel zwaar water en heeft uitstel van betaling aangevraagd voor bedrijfsonderdeel Atlas Technologies, de werkmaatschappij die verantwoordelijk is voor de Lightyear 0. De fabrikant van zonneauto's wil zich volledig gaan richten op de productie van de minder dure Lightyear 2. 

Wat de gevolgen van de surseance van betaling precies zijn, ook voor de medewerkers, is nog onduidelijk. Lightyear benadrukt dat de intellectuele eigendomsrechten en andere bedrijfsonderdelen niet onder de surseance vallen. Een bewindvoerder moet de komende tijd duidelijkheid geven. 

"Helaas hebben we deze beslissing moeten nemen’, stelt chief executive officer en medeoprichter Lex Hoefsloot. ‘Het hele proces van het ontwikkelen van Lightyear 0 heeft ons bedrijf de afgelopen jaren veel waardevolle lessen opgeleverd. We steken nu al onze energie in het bouwen van Lightyear 2 om deze op tijd beschikbaar te krijgen voor klanten. Onlangs hebben we een wachtlijst voor deze auto gelanceerd, wat resulteerde in meer dan 40.000 abonnementen van individuele klanten en we hadden al ongeveer 20.000 pre-orders ontvangen van wagenparkeigenaren. We hopen de komende weken een aantal belangrijke investeringen af te ronden om op te schalen naar Lightyear 2, een betaalbare elektrische auto op zonne-energie die beschikbaar is voor een breder publiek." (Bron: Nederland Elektrisch).

 

De productiehal van de Lightyear 0. Foto: Lightyear