Groei private lease stagneert door hoge inflatie

vrijdag 22 december 2023

Foto: Shutterstock

De vraag naar private lease contracten stagneerde in de afgelopen twee jaar. In 2022 zagen we voor het eerst geen verdere groei in een voorheen zo populaire sector. Dat werd duidelijk na onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Autoleasebedrijven VNA. Ook in 2023 kabbelde dit een beetje voort. Naar verwachting zullen er geen grote veranderingen in het nieuwe jaar zijn. Hoewel private lease nog altijd populair is en juist in tijden van inflatie een bedrijf van de zaak erg in trek is, zien we dat de markt niet verder groeit. Dit heeft verschillende oorzaken. 
 

Op de eerste plaats was er een beperkt aanbod van nieuwe auto’s. Daarnaast zien we dat in tijden van inflatie het consumentenvertrouwen afneemt. De consument is bang om nu langdurige contracten aan te gaan. Uit angst voor meer financiële onzekerheid in de toekomst. Toch hebben autoleasebedrijven de afgelopen twee jaar veel werk verzet om - ondanks het beperkte aanbod van nieuwe auto’s - toch te voldoen aan de groeiende vraag naar (duurzame) automobiliteit. 

Zakelijke segment groeit wel 

Opvallend genoeg zijn de cijfers met betrekking tot het zakelijke segment van leasebedrijven wel flink toegenomen. De auto van de zaak blijft in trek. Zeker nu mensen staan te springen om extra mobiliteit en zelf te angstig zijn om een private lease contract aan te gaan. Tegelijkertijd stelt deze toenemende vraag wel uitdagingen voor de branche van zakelijke leasebedrijven. Zij zien namelijk dat ze in veel gevallen niet aan de hoge vraag kunnen voldoen. Het aanbod is te klein, waardoor de mobiliteitsvraag niet beantwoord kan worden. Daarnaast is er juist meer aandacht voor duurzame voertuigen. Dit maakt dat bedrijven hun aanbod moeten aanpassen om aan de vraag te kunnen voldoen. 

Naar verwachting zullen er dan ook grote veranderingen plaatsvinden de komende tijd. Leasebedrijven doen er alles aan om de consument tegemoet te komen en de mobiliteitsvraag te beantwoorden, maar dat vraagt wel om aanpassingen binnen de markt. Het is afwachten hoe dit eruit gaat zien de komende tijd. 

Private lease: kom ik wel in aanmerking?

Wanneer kom je in aanmerking voor private lease van XL Easy? Het is niet zo vreemd dat veel mensen het lastig vinden om tegenwoordig een private leasecontract af te sluiten. Leasebedrijven hanteren steeds strengere regels om er zeker van te zijn dat men het contract kan blijven betalen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je enkel in aanmerking komt voor een private lease contract als je ook over een vast inkomen beschikt. Daarnaast wordt gekeken of je geen negatieve BKR-registratie op je naam hebt staan. 

Kortom: er zitten nog wel wat haken en ogen aan het afsluiten van een private lease contract. Daardoor is het ook niet gek dat het aantal contracten minder hard gegroeid is in de afgelopen jaren. Juist in tijden van inflatie zien we financiële onzekerheid ontstaan. Hierdoor is niet iedereen meer in staat om een dergelijk contract te tekenen. Wie interesse heeft in private lease, doet er goed aan om vrijblijvend een toetsing uit te laten voeren. Dan zijn de mogelijkheden direct duidelijk.