Kartonnen fiets overhandigd aan gastheer NFC2023

dinsdag 7 juni 2022

Donderdag 2 juli 2022 heeft Enschedese wethouder Jurgen van Houdt een kartonnen fiets, gemaakt door studenten, aangeboden aan wethouder Gea Hofstede van gemeente Rheden. Met de overhandiging werd het gastheerschap van het Nationaal Fietscongres officieel overgedragen. Hofstede is blij met de fiets: “Onze gemeente heeft de Sustainable Development Goals hoog in het vaandel staan. Hoe mooi is dan een kartonnen fiets.” Koninklijke Gazelle, mede-gastheer van het congres in 2023, juicht ook de samenwerking met het onderwijs toe.

Onder het motto ‘Leren door (na) te doen’ werkten studenten van verschillende onderwijsinstellingen, in en rondom Enschede, gezamenlijk aan de realisatie van een kartonnen fiets. Het doel van dit project is het creëren van bewustwording rondom duurzaam(her)gebruik van materialen en hun eigenschappen én studenten te introduceren in de wereld van techniek. Studenten werkten vanuit verschillende opleidingsniveaus en opleidingsrichtingen aan hetzelfde project.

Unieke samenwerking
Het Cardboard Bike-project verbindt verschillende opleidingen én onderwijsinstellingen. De studenten werkten gezamenlijk aan één en hetzelfde doel. Iedere student had binnen het project ook een eigen rol. De één hield zich bezig met de planning, de ander deed onderzoek en weer een ander droeg de verantwoordelijkheid van de marketing.

Nationaal Fietscongres als kickstart
Het Nationaal Fietscongres in Enschede is aangepakt als kans om het Cardboard Bike project idee onder de aandacht te brengen én om de eerste versie van de kartonnen fiets te presenteren. Tijdens het précongres op 1 juni hebben de studenten het project gepresenteerd op de Hogeschool. De bezoekers waren onder de indruk van de professionele aanpak van de studenten. 

Op donderdag 2 juni hebben de studenten een aftermovie over het proces – van idee tot totstandkoming- getoond aan wethouder Van Houdt en Hofstede. Aansluitend heeft wethouder Van Houdt de fiets officieel overhandigd aan wethouder Hofstede, haar gemeente is in 2023 samen met Koninklijke Gazelle gastheer van weer een Nationaal Fietscongres.

 

-