Maastricht is vier elektrische vrachtfietsen rijker

maandag 18 december 2017
timer 4 min
Op 1 juli 2017 lanceerde Maastricht Bereikbaar een proef, waarbij ondernemers een subsidie konden ontvangen voor de aanschaf van een elektrische vrachtfiets. Vier ondernemers maakten van die optie gebruik. De proef loopt nog tot 31 maart 2018.

In de proef krijgen deelnemers die een e-cargo bike kopen of leasen voor dagelijks gebruik in, van of naar Maastricht, 4.000 euro van de aanschaf vergoed. Het onderzoeksteam van het project LEVV-LOGIC (dat de inzet van lichte elektrische vrachtvoertuigen onderzoekt) van de Hogeschool van Amsterdam evalueert de drijfveren en ervaringen van de deelnemende ondernemers. Ook zijn de fietsen voorzien van GPS-trackers waarmee het gebruik in de praktijk gemonitord wordt. Susanne Balm, projectleider van LEVV-LOGIC, sprak de deelnemende ondernemers.

Koffiebranderij en theepakkerij Blanche Dael

Blanche Dael wil bijdragen aan het verduurzamen van stadslogistiek. Een kantoormedewerker haalt dagelijks producten voor de webshop op bij de winkel in de binnenstad. Voorheen gebeurde dit met een bestelbus, nu met de vrachtfiets. Ondernemer Charles Ubachs benoemt de voordelen: “In de stad is de fiets sneller en wendbaarder. Je ervaart minder last van het verkeer, hoeft niet te zoeken naar een parkeerplek en rijdt gemakkelijk een plein op. Een bijkomend voordeel is dat de fiets positieve aandacht oplevert. Je ziet niet vaak dit soort vrachtfietsen in Maastricht.”

Studentenontzorger Jules Maastricht

Jules Maastricht levert verschillende diensten aan studenten, waaronder huisvesting. Voor Jules is efficiëntie de belangrijkste reden om de elektrische vrachtfiets uit te proberen. De fiets wordt ingezet voor het bezorgen van pakketjes, klein meubilair en onderhoud en reparatieklussen. Dit scheelt veel autoritten. “De fiets is verrassend handig en ruim: er kan ook een lamp of wc in“, vertelt Karin van der Ven van de organisatie. Sinds de komst van de vrachtfiets is de beslissing om een extra bestelbus aan te schaffen uitgesteld. Wel mist Van der Ven een overdekte, bewaakte, betaalbare stalling voor de vrachtfiets.

PP Events met fietsende clown Pipo Pé

Peter van Helvert treedt op als clown Pipo Pé. Voorheen ging hij altijd met de bestelbus naar zijn klanten. De vrachtfiets bevalt hem echter uitstekend en wordt inmiddels dagelijks gebruikt. Net als Jules Maastricht, mist Van Helvert bewaakte stallingen waar de vrachtfiets in past. “Kan de gemeente hier een rol in spelen?”, vraagt hij zich af. De fiets levert hem wel extra bekendheid en een goede uitstraling op. Het draagt bij aan zijn imago. Ook op straat krijgt hij leuke reacties: “Ik tover een glimlach op het gezicht van voorbijgangers.”.

Thuiskapper HairVisit

Ook voor thuiskapper Noël Wilmes van HariVisit is uitstraling belangrijk, evenals het gebruik van milieuvriendelijke producten. Voorheen ging hij altijd met de auto van klant naar klant. Wilmes is enthousiast over de fiets. “Rondfietsend zie ik meer van de omgeving en het geeft mij een vrij gevoel”. In de eerste twee weken van de proef heeft hij zijn auto geen een keer gebruikt. Hij zou graag een zonnepaneel integreren op de fiets om onderweg energie op te kunnen wekken.

Eindrapportage

Het doel van de pilots is het onderzoeken van de meerwaarde en haalbaarheid van de inzet van elektrische vrachtfietsen voor bedrijven in diverse branches. Wanneer meer bedrijven overstappen op kleine en zero-emissie vervoersmiddelen, draagt dit bij aan een schonere, beter bereikbare stad voor inwoners en bezoekers. In maart 2018 zal een rapportage verschijnen met de resultaten. Mede op basis hiervan bekijkt Maastricht Bereikbaar of en hoe er een vervolg aan de pilots wordt gegeven.

Emissievrij bevoorraden

In de BeterBenutten-regio's Zwolle-Kampen, Twente en Stedendriehoek werd op 6 december een soortgelijke actie gestart, met als doel met als doel het emissievrij bevoorraden van de binnenstad in 2025. 


Lees meer: Vrachtfietsactie stimuleert emissievrijbevoorraden


Door Susanne Balm, projectleider LEVV-LOGIC

Jules Maastricht is één van de deelnemende ondernemingen aan het project. Fotografie: Aron Nijs

Lees verder

Fietspadmarkering: laaghangend fruit in fietsersveiligheid

1 dec om 11:07 uur
Op het Nationaal Fietscongres op 19 november gaven Mariëtte Pol van Keuzeweg en Michiel Brouwer van Loendersloot…
Lees verder »

Fietsenwinkel Steelrides wint Rotterdamse circulariteitsprijs

24 nov om 12:55 uur
De Rotterdamse Fietsenwinkel Steelriders heeft de eerste Ster in Circulair ontvangen uit handen van wethouder Arno…
Lees verder »

Waar parkeren we de fiets?

19 nov om 10:27 uur
Er wordt steeds vaker gekozen voor duurzame vervoersmiddelen om van A naar B te komen. De fiets draagt, onder…
Lees verder »

Cycledata start pilot met Fiets Peloton herkenning/iVRI

12 nov om 11:39 uur
In de groene stad, de smart city van de toekomst, moeten vervuilende voertuigen zoveel mogelijk plaatsmaken voor…
Lees verder »

“Wij meten de werkelijkheid”

3 nov om 09:20 uur
Marc Witteveen is sinds begin dit jaar Managing Director bij fietsdata-specialist Cycle Data. “Hiervoor heb ik 13…
Lees verder »

Provincie Noord-Holland geeft fietsers en voetsers langer groen licht

27 okt om 09:33 uur
De provincie Noord-Holland neemt maatregelen om ook op drukke kruispunten voldoende ruimte voor fietsers en…
Lees verder »

Fiets en ITS: train je data-reflex

15 okt om 12:32 uur
Duurzaamheid, gezondheid, bereikbaarheid en leefbaarheid zijn enkele van de redenen die we aanvoeren om…
Lees verder »

Verkiezing mooiste fietsenstalling van het jaar

6 okt om 09:47 uur
In de regio Haaglanden is de verkiezing van de mooiste fietsenstalling van het jaar begonnen. Het gaat dan om…
Lees verder »