Markt voor fietsdelen groeit wereldwijd naar 5,3 miljard

maandag 19 januari 2015
timer 3 min
Fietsdelen wordt steeds populairder. Uit onderzoek blijkt dat tegen 2020 de markt voor fietsdelen gegroeid zal zijn naar € 5,3 miljard. Elektrisch fietsdelen, sloten die opengemaakt kunnen worden met een smartphone; de komende jaren staan de fietsmarkt grote veranderingen te wachten.

In vele Europese, en voornamelijk Amerikaanse steden, wordt fietsen een steeds populairder middel om zich een weg door de stad te banen. Vele grote steden hebben dan ook ambitieuze plannen om hun fietsverkeer te vergroten. Zo worden fietsen aangeboden via speciale fietsstations die door de gehele stad te vinden zijn, en waar op elk tijdstip gebruik van gemaakt kan worden, maar duiken ook nieuwe technologieën op die gericht zijn op de groeiende belangstelling voor fietsen. Onderzoeker Roland Berger onderschrijft deze populariteit in zijn rapport ‘Shared mobility’, waaruit blijkt dat de fietsdeelmarkt tegen 2020 zou kunnen oplopen naar € 5,3 miljard.

 

New York, Parijs en Antwerpen

Inmiddels zijn er al 553 steden ter wereld die aan fietsdelen doen. Zo heeft New York 6.000 deelfietsen verdeeld over 300 fietsstations, zijn in Parijs 18.380 fietsen van straat te plukken, en is Antwerpen bezig met een opmars en zal binnenkort 1.800 fietsen verdeeld over 150 stations hebben staan.

 

Oud idee, nieuw jasje

Fietsdelen is echter niet bepaald nieuw. Luud Schimmelpennink, Provo-lid en productontwikkelaar, kwam al met het idee in 1965. Toen schilderde hij zo’n 20 fietsen wit en zette ze op straat, voor vrij gebruik. Omdat ze niet op slot stonden nam de politie ze in beslag. Zijn tweede poging deed hij vanuit de Amsterdamse gemeenteraad, waar hij het Wittefietsenplan voorstelde: het verspreiden van duizenden deelfietsen over Amsterdam. Hoewel de prijs hiervan op maar 10% van het openbaar vervoer lag, verwierp Amsterdam het idee omdat ‘het tijdperk van de fiets inmiddels verleden tijd was’.

 

Initiatieven

Zoals CD’s inmiddels massaal zijn vervangen door Spotify, videotheken failliet gaan door het downloaden van films en het niet langer gek is dat men gebruik maakt van GreenWheels om van de ene naar de andere bestemming te komen – zo blijkt ook fietsdelen beter in deze tijdsgeest te passen dan pakweg 50 jaar geleden. Enkele voorbeelden: Het Britse CitiBank sponsorde in 2013 het fietsdeelprogramma Citi Bike, een fietsdeelprogramma in New York, en BitLock sprokkelde in datzelfde jaar via crowdfunding genoeg geld bij elkaar om hun idee te kunnen lanceren: fietsen die via een smartphone geopend kunnen worden. Fietsen worden hierbij aan derde partijen uitgeleend, en kunnen via een bijbehorende app geopend worden.

 

En zo worden in Aachen, een universiteitsstad in Duitsland, eBikes aangeboden. Het bedrijf dat deze aanbiedt, Velocity, heeft als doel dat er binnen elke 300 meter een elektrische fiets gevonden moet kunnen worden. Inmiddels is de testfase ingegaan, en zullen er in de loop van 2015 meer dan 20 fietsstations opgezet worden in de stad. En niet alleen de fietsen worden gedeeld; ook de kosten. Om het initiatief mogelijk te maken betalen studenten iets meer voor het openbaar vervoer, maar kunnen in ruil daarvoor onbeperkt gebruik maken van de fietsen. Een voorproefje van het nieuwe fietsdelen.


Lees verder

Fiets-ov-combinatie als basis voor de stad

8 sep om 10:24 uur
In verstedelijkingsopgaven moet de fiets in combinatie met het ov de maat der dingen zijn, vinden Niels van Oort (…
Lees verder »

Project ‘Iedereen fietst’ wint Tour de Force innovatieprijs 2020

4 sep om 11:43 uur
Stichting ‘Fietsen Alle Jaren Fryslan’ heeft met de samenwerking ‘Iedereen fietst’ de Tour de Force Innovatieprijs…
Lees verder »

Wie wint de Tour de Force Innovatieprijs 2020?

28 aug om 12:10 uur
Welk innovatief fietsinitiatief ontvangt, na een publieksstemming tijdens het digitale Nationaal Fietscongres op 3…
Lees verder »

Amsterdam plaatst meer Parkeer en Loop-palen

26 aug om 14:19 uur
In Amsterdam zijn 'P+L'-palen geplaatst: Parkeer en Loop, als alternatief voor bijvoorbeeld de 'Park & Ride'.…
Lees verder »

RAI-campagne #unlockyourfreedom om tweewielers te promoten

19 aug om 13:02 uur
RAI Vereniging introduceert de campagne #unlockyourfreedom om mensen in tijden van corona te kiezen voor de…
Lees verder »

Fietsen binnenkort verboden in deel centrum Den Haag

13 aug om 15:44 uur
Na de zomer is fietsen in een groot deel van de Haagse binnenstad verboden tussen 11:30 en de sluitingstijd van de…
Lees verder »

Drie genomineerden Tour de Force Innovatieprijs bekend

10 aug om 14:57 uur
Anders denken is één van de handvatten die de Tour de Force inzet om de ‘schaalsprong fiets’ te realiseren. En…
Lees verder »

Siemens en RingRing verzamelen fietsdata voor Talking Bikes

17 jul om 14:44 uur
Fietsers (meer) prioriteit geven is actueler dan ooit, maar hoe doe je dat? Om slimme mobiliteitsoplossingen voor…
Lees verder »